ΔΙΕΘΝΗ

Μέρκελ - Ολάντ - Ρέντσι: Καμιά συζήτηση πριν το αίτημα για Brexit

Μέρκελ - Ολάντ - Ρέντσι: Καμιά συζήτηση πριν το αίτημα για Brexit  - Κεντρική Εικόνα

«Όσο το δυνατόν λιγότερη διαιώνιση τόσο σε ό,τι αφορά την υποβολή της αίτησης όσο και μετά, στην διαδικασία διαπραγματεύσεων», ζήτησε η Καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ για την διαδικασία του Brexit,κατά την διάρκεια της συνάντησής της απόψε  Δευτέρα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι στο Βερολίνο. Από την πλευρά του ο κ. Ολάντ τόνισε ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, καθώς «δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την αβεβαιότητα», ενώ ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι δήλωσε λυπημένος για την απόφαση των Βρετανών, σημειώνοντας ωστόσο ότι από την άλλη πλευρά είναι ο κατάλληλος «καιρός για να γράψουμε μια νέα σελίδα στην Ευρώπη».

Και οι τρεις ηγέτες, οι οποίοι συναντήθηκαν  ενόψει του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμφώνησαν να υποβάλουν πρόταση για την ασφάλεια, την ανάπτυξη, τη μετανάστευση, τη νεολαία και την νομισματική εναρμόνιση στην Ευρωζώνη, με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στην ενωμένη Ευρώπη.

Η κυρία Μέρκελ χαρακτήρισε την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ε.Ε. «επώδυνη και λυπηρή αλλά σεβαστή», τόνισε ωστόσο ότι πρέπει οι 27 να σκεφτούν τώρα και τις συνέπειές της. «Έχουμε όλοι ευθύνη να οδηγήσουμε τα 27 κράτη-μέλη σε κοινή πορεία. Από τη μια πλευρά πρέπει να διαπραγματευτούμε με την Μ. Βρετανία την έξοδό της. Αλλά δεν υπάρχουν ούτε επίσημες ούτε ανεπίσημες συζητήσεις πριν υποβληθεί το αίτημα. Επιθυμούμε όμως να μην υπάρξει διαιώνιση. Δεν είναι ασφαλώς ζήτημα ημερών, αλλά η αρχή πρέπει να γίνει από την Μ. Βρετανία», δήλωσε  χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο Φρανσουά Ολάντ  εξήγησε ότι η τριμερής συνάντηση έγινε μεταξύ των τριών μεγαλύτερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής και τόνισε ότι όλοι συμφώνησαν πως δεν πρέπει να χαθεί χρόνος σε ό,τι αφορά το χειρισμό της εξόδου της Μ. Βρετανίας απο την ΕΕ.

«Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την αβεβαιότητα, η οποία συχνά οδηγεί σε παράλογη πολιτική και συχνά οικονομική συμπεριφορά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος και σε ό,τι αφορά το αίτημα των Βρετανών, το οποίο, όπως είπε, «πρέπει να υποβληθεί το συντομότερο δυνατό». Επανέλαβε δε και αυτός ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση πριν από την επίσημη υποβολή του αιτήματος. «Καταλαβαίνουμε την πολιτική κατάσταση στην Μ. Βρετανία κι εδώ πρέπει να δείξουμε σεβασμό, αλλά κι εμείς ως Ε.Ε. περιμένουμε σεβασμό από Μ.Βρετανία», τόνισε.

Απο την πλευρά του ο Ματέο Ρέντσι  εμφανίσθηκε σύμφωνος με τον κ. Ολάντ και δήλωσε ότι η απόφαση των Βρετανών λαμβάνεται υπόψη, αλλά την ίδια στιγμή, «γυρίζουμε σελίδα και δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε τι θα συμβεί. Θέλουμε να σεβαστούμε την κυρίαρχη απόφαση ενός λαού, αλλά και να επεξεργαστούμε μια στρατηγική για τους επόμενους μήνες. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν γρήγορα, να μη χάσουμε χρόνο», επισήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργός.