ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση ως 15 Ιουλίου, με έναν στους τρεις να μην έχει κάνει ακόμα δήλωση

Ποιοι είναι οι τυχεροί των φετινών φορολογικών δηλώσεων - Κεντρική Εικόνα

Καθώς ένας στους τρεις φορολογούμενους εξακολουθεί να αναβάλει το ετήσιο ραντεβού με την εφορία, με αποτέλεσμα περίπου 2 εκατ. φορολογικές δηλώσεις να βρίσκονται εκτός συστήματος, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να δώσει και επισήμως παράταση την τελική προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων ως τις 15 Ιουλίου. 

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζοντας την κατάσταση σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί και τα προβλήματα που προέκυψαν τόσο από την αποχή των φοροτεχνικών- λογιστών από την κατάθεση φορολογικών δηλώσεων, όσο και από άλλους λόγους, προχωρά σε ολιγοήμερη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής τους, έως την Παρασκευή 15/7/2016. Η παράταση αφορά την υποβολή δηλώσεων τόσο των φυσικών, όσο και των νομικών προσώπων.

Το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως δεν προτίθεται να παρατείνει τη διαδικασία των υποβολών, πέρα από τη νέα καταληκτική ημερομηνία.

Οι φορολογούμενοι και οι λογιστές- φοροτεχνικοί καλούνται να υποβάλουν έγκαιρα τις δηλώσεις ώστε να αποφευχθούν προβλήματα σχετικά με την έγκαιρη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και την πληρωμή των σχετικών υποχρεώσεων, σε όσο το δυνατό περισσότερες δόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει:

1. Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.

2. Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

3. Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 4,1 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, όταν ο συνολικός αριθμός που αναμένεται να υποβληθεί ξεπερνά ελαφρώς τα 6 εκατ. δηλώσεις. Δηλαδή, σχεδόν δύο στους τρεις φορολογούμενους έχουν ήδη υποβάλλει τη δήλωσή τους (και μάλιστα οι 700.000 από αυτούς περιμένουν να πάρουν επιστροφή φόρου, αλλά χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία!), αλλά οι υπόλοιποι έπαιξαν με το χρόνο και τελικά... δικαιώθηκαν.