ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Public Issue: Έξι στους δέκα επιθυμούν απλή αναλογική

Δημοσκόπηση Public Issue: Έξι στους δέκα επιθυμούν απλή αναλογική - Κεντρική Εικόνα

Υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής τάσσεται η πλειοψηφία των ερωτηθέντων του «Βαρόμετρου» της Public Issue, που δημοσιεύει η Αυγή της Κυριακής. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα ζητούν, επίσης, κυβερνήσεις συνεργασίας, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, καθιέρωση δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών, κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Την απλή αναλογική προκρίνουν το 58% των ερωτηθέντων, κατά του συγκεκριμένου εκλογικού συστήματος δηλώνουν ότι είναι 32%, ενώ δεν απάντησαν 10%. Επτά στους 10 (71%) επιθυμούν κυβερνήσεις συνεργασίας, ενώ αυτοδύναμες κυβερνήσεις δηλώνουν ότι προτιμούν 25% των ερωτηθέντων.

Άμεση εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα από τον λαό ζητούν 73%, με τα υψηλότερα ποσοστά να εμφανίζονται στους ψηφοφόρους της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ 78%, ΑΝΕΛ 77%), ενώ το 23% διαφωνούν με αυτή την προοπτική.

Δυνατότητα διενέργειας δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών (π.χ. με συλλογή υπογραφών) επιθυμούν σε ποσοστό 62% και 34% τα απορρίπτουν.

Ποσοστό 86% των πολιτών εκτιμούν ότι η χώρα οδεύει προς λάθος κατεύθυνση και μόλις 10% ότι πηγαίνει προς τη σωστή. Σε ποσοστό 69% εμφανίζονται απαισιόδοξοι, καθώς πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα χειροτερέψει τους επόμενους 12 μήνες, έναντι 19% που εκτιμούν ότι θα μείνει ίδια και 11% ότι θα καλυτερέψει.

Αντίθετοι στο Μνημόνιο δηλώνουν 85% των ερωτηθέντων και 9% έχουν θετική άποψη γι αυτό. Τέλος, ως σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας (αυθόρμητες, πολλαπλές απαντήσεις) καταγράφεται με μεγάλη διαφορά το οικονομικό (61%) και ακολουθούν η ανεργία (34%) και η λειτουργία της κυβέρνησης, του πολιτικού και του κομματικού συστήματος (24%).