ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Μίχαλος: Χρειάζονται 10 project σαν αυτό του Ελληνικού για ανάπτυξη

Μίχαλος: Χρειάζονται 10 project σαν αυτό του Ελληνικού για ανάπτυξη - Κεντρική Εικόνα

«Για να υπάρξει ανάπτυξη και επενδύσεις, χρειάζεται κυβέρνηση και πολιτικό σύστημα που να πιστεύουν στην επιχειρηματικότητα, στις ιδιωτικές επενδύσεις και στις μεταρρυθμίσεις που αυτές απαιτούν».

Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος, στη σημερινή απογευματινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στην οποία παρέστη και η συντονίστρια της Ομάδας Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Για να έχουμε ανάπτυξη και επενδύσεις, όπως είπε ο κ. Μίχαλος χρειάζονται τα εξής:

- Μείωση της γραφειοκρατίας, απλούστερο και σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο. Απλούστερες και ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης επενδύσεων.

- Επέκταση και ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με το δημόσιο, για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, αλλά και την ενίσχυση της διαφάνειας: ηλεκτρονική υπογραφή, σύστημα αυτοπληροφόρησης του δημοσίου κτλ.

- Ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης. Στον τομέα αυτό η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο των διεθνών κατατάξεων, αφού απαιτούνται μέχρι και 4 χρόνια για να εξεταστεί πρωτοβάθμια μια υπόθεση και μέχρι 10 χρόνια για να τελεσιδικήσει.

- Σύγχρονο δίκτυο δημοσίων υποδομών, που να υποστηρίζουν την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπως μεταξύ άλλων οι υποδομές σε ψηφιακά δίκτυα και μεταφορές.

- Επιτάχυνση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμες αγορές, με άρση των περιορισμών και των στρεβλώσεων που υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

- Με δεδομένο ότι το υφιστάμενο φορολογικό και διοικητικό περιβάλλον δεν ευνοεί την προσέλκυση κεφαλαίων, είναι σημαντικό να υπάρξουν μεγάλες επενδυτικές κινήσεις με κρατική σφραγίδα.

- Προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, με αναπτυξιακά κριτήρια.

- Σχέδιο αξιοποίησης ακινήτων του δημοσίου, στο πλαίσιο στρατηγικών συνεργασιών με ιδιώτες επενδυτές.

- Σχέδιο αξιοποίησης ή και ανάπτυξης σημαντικών υποδομών, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες, οδικοί άξονες, σε συνεργασία με ιδιώτες.

«Με άλλα λόγια: χρειαζόμαστε 10 project σαν το Ελληνικό, για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και να κινητοποιηθούν νέες επενδύσεις» είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Μίχαλος.