ΕΛΛAΔΑ

Γεωργίου στους FT: Θα έκανα το ίδιο και σήμερα χωρίς δισταγμό

Τρίτο «όχι» για παραπομπή του Ανδρέα Γεωργίου σε δίκη - Κεντρική Εικόνα

Δηλώσεις του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, που καταδικάστηκε χθες σε διετή φυλάκιση με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος, φιλοξενούν οι Financial Times.

Μιλώντας στην εφημερίδα από το σπίτι του στις ΗΠΑ ο κ. Γεωργίου, ο οποίος προσφεύγει στο Aνώτατο Δικαστηρίο κατά της ποινής, αναφέρει ότι καταδικάστηκε για την τήρηση «της αρχής της επαγγελματικής ανεξαρτησίας όπως απαιτείται από την ΕΕ και από το ελληνικό δίκαιο.

Στην Ευρώπη δε θέτουμε στατιστικά αποτελέσματα σε ψηφοφορία (από το ΔΣ)». Και  προσθέτει: «Θα υπερασπιζόμουν και θα εφάρμοζα την αρχή ξανά σήμερα δίχως δισταγμό και το ίδιο θα έπρεπε να κάνει κάθε επικεφαλής μίας στατιστικής αρχής».

Στο δημοσίευμα των FT επισημαίνεται ότι ο κ. Γεωργίου καταδικάστηκε παρά το γεγονός ότι ενήργησε σύμφωνα με τον κώδικα της Ευρωπαϊκής Ενωσης  για τις πρακτικές των επικεφαλής των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών.

Η εφημερίδα παραθέτει απόψεις Ελλήνων σχολιαστών που στην ουσία θεωρούν τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ αποδιοπομπαίο τράγο που επωμίζεται την ευθύνη για την προσφυγή στο ΔΝΤ και που μιλούν για «Καφκική μορφή  πολιτικής δίωξης».

Υπογραμμίζεται ακόμη η παρέμβαση της Κομισιόν και σημειώνεται ότι η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  εξέφρασε «πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και την ακρίβεια των στοιχείων του ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο 2010-2015 και πέραν αυτού και πρόσθεσε ότι η ανεξαρτησία των γραφείων στατιστικής στα κράτη μέλη μας αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης».Πηγή: iefimerida.gr