ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

SZ: Το ΔΝΤ χάνει την αξιοπιστία του στο θέμα της Ελλάδας

Στα 329 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο τέλος του α' τριμήνου - Κεντρική Εικόνα

Η SZ καταγγέλλει τα επιτακτικά αιτήματα του ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους όταν το ίδιο δεν πληρώνει τίποτα. Στη συνέχιση της δικαστικής περιπέτειας του Ανδρέα Γεωργίου αναφέρεται η FAZ.

Κριτική στη στάση που τηρεί το ΔΝΤ στο ζήτημα της Ελλάδας ασκεί σε σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα του Μονάχου επικρίνει την επιμονή του ΔΝΤ σε ελάφρυνση των όρων του ελληνικού προγράμματος δανεισμού, με κεντρικό αίτημα την ευρεία αναδιάρθρωση του χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο. Όπως παρατηρεί το σχόλιο, το αίτημα του διεθνούς οργανισμού προς τους ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας να προβούν σε απομείωση του ελληνικού χρέους μπορεί να είναι «καλή ιδέα». Ωστόσο, όπως σημειώνει η SZ, «το ΔΝΤ δεν θέλει να πληρώσει τίποτα. Αυτό το καθιστά κάπως αναξιόπιστο».

Η σχολιογράφος αναφέρεται στην πολύ σκληρή στάση που είχε επιδείξει το ΔΝΤ τη δεκαετία του 1990 στις περιπτώσεις της Ταϊλάνδης και της Ινδονησίας με την επιβολή εξαιρετικά σκληρών μέτρων λιτότητας. Όπως επισημαίνει η ίδια, «στην περίπτωση της Ελλάδας όμως δεν είναι το ΔΝΤ αυτό που επιβάλλει το καθεστώς λιτότητας, αλλά η ΕΕ υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας. Αριστεροί αλλά και συντηρητικοί επικαλούνται αυτό το διάστημα το ΔΝΤ όταν λένε 'δώστε στους Έλληνες περιθώριο να ζήσουν και να αναπνεύσουν'. Το ΔΝΤ είναι της άποψης ότι ο συνδυασμός επιβεβλημένης λιτότητας και πολύ περιορισμένης ανάπτυξης κρατά τη χώρα φυλακισμένη σε έναν φαύλο κύκλο. (…) Τι συνέβη όμως, γιατί το ΔΝΤ εμφανίζεται ξαφνικά τόσο φιλάνθρωπο ( ωστόσο χωρίς να θέλει να πληρώσει);», διερωτάται. Επικαλούμενη το ίδιο το ΔΝΤ, η σχολιογράφος κάνει λόγο για αλλαγή προσανατολισμού του Ταμείου και στροφή στη σημερινή τάση του νέο-κεϋνσιανισμού, επειδή, όπως σημειώνεται, «ο εδώ και δεκαετίες κυρίαρχος νεοφιλελευθερισμός δεν απέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Αργούν τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος

Η SZ σχολιάζει ότι ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, είχε εργαστεί επί σειρά ετών στο ΔΝΤ. Σήμερα, από τη νέα του θέση, δεν εγκρίνει τα όσα ακούει από τον παλιό του εργοδότη, παρατηρεί το σχόλιο και προσθέτει: «Θεωρεί λάθος το αίτημα του ΔΝΤ για απομείωση χρέους για την Ελλάδα. Πιστεύει ότι τα οικονομικά στοιχεία της χώρας έχουν βελτιωθεί αισθητά».

Το σχόλιο δικαιολογεί μεν τις αντιρρήσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ, ωστόσο τονίζει ότι «ο πληθυσμός στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη αντιληφθεί πολλά σε σχέση με την (σ.σ. θετική) επίδραση του προγράμματος. Η ανεργία είναι υψηλή. Η παραγωγή είναι στον πάτο. Άτομα με καλή εκπαίδευση φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν εκεί μια θέση απασχόλησης. (…) Το πρόβλημα της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής όπως την αντιλαμβάνεται ο Ρέγκλινγκ έγκειται στο ότι, εφόσον όλα πάνε καλά, η επίδρασή της θα φανεί μετά από δέκα χρόνια. Μέχρι τότε η ζωή πάρα πολλών ανθρώπων είναι κάτι περισσότερο από επίπονη».

Νέος δικαστικός γύρος κατά του Ανδρέα Γεωργίου

Στη συνέχιση της δικαστική περιπέτειας του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung, με αφορμή την αναίρεση που άσκησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου στο βούλευμα που απάλλασσε τον Ανδρέα Γεωργίου από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης σε σχέση με τις καταγγελίες περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, που άνοιξε σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες τον δρόμο για την υπαγωγή της Ελλάδας σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η FAZ στέκεται σε δύο ακόμη δίκες εναντίον του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ για την ίδια υπόθεση, κατά τις οποίες είχε αθωωθεί. Ωστόσο, σχολιάζει η εφημερίδα της Φραγκφούρτης, «η εισαγγελέας δεν αρκείται σε αυτά και απαιτεί μια τρίτη κατ' έφεση δίκη».

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στη νέα δίκη για τις κατηγορίες περί παράβασης καθήκοντος που βαραίνουν τον Ανδρέα Γεωργίου. Όπως σημειώνεται την υπόθεση οδήγησε στη δικαιοσύνη με ενέργειές της η Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ. Όπως σημειώνει η FAZ, «η Γεωργαντά, η οποία θεωρείτο κοντά στα συνδικάτα και αριστερή, εργάστηκε αργότερα ως σύμβουλος του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου». Όπως σχολιάζει η εφημερίδα της Φραγκφούρτης από τότε που ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ βοήθησε τον ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, «ο Καμμένος αναζητεί διαρκώς νέες δυνατότητες για να προβάλλει αποτελεσματικά το κόμμα του στο κοινό. Η επόμενη απόφαση για τον Γεωργίου αναμένεται στις 31 Ιουλίου. Επιπλέον έχει ήδη καταδικαστεί σε 12 μήνες φυλάκισης με αναστολή για συκοφαντική δυσφήμηση. Συνολικά έχει ζήσει έξι δίκες, λέει διαμαρτυρόμενος ο Γεωργίου, και σχολιάζει ότι έτσι κάθε επικεφαλής στατιστικής αρχής θα σκέφτεται τι αριθμητικά στοιχεία θέλει να δημοσιοποιήσει».