ΔΙΕΘΝΗ

Εκλογές για τον υποψήφιο Πρόεδρο στο Σοσιαλιστικό κόμμα Γαλλίας, με συμφωνία Ολάντ

Εκλογές για τον υποψήφιο Πρόεδρο στο Σοσιαλιστικό κόμμα Γαλλίας, με συμφωνία Ολάντ  - Κεντρική Εικόνα

Παραδόξως για απερχόμενο πρόεδρο της Γαλλίας, ο Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει όπως φαίνεται να περάσει από διαδικασία προκριματικών στο κόμμα του, εάν θέλει να διεκδικήσει δεύτερη προεδρική θητεία τον επόμενο χρόνο, έπειτα από την απόφαση του Σοσιαλιστικού Κόμματος να οργανώσει μία τέτοια διαδικασία στις αρχές του 2017.

Έπειτα από αναμονή πολλών μηνών, το Εθνικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η κοινοβουλευτική συνέλευση των σοσιαλιστών, ενέκρινε σήμερα «ομοφώνως» την οργάνωση προκριματικών στους κόλπους του κόμματος, του δορυφορικού RPG και των φιλοκυβερνητικών οικολόγων.

Η ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί στις 22 και τις 29 Ιανουαρίου 2017, μοιάζει προσαρμοσμένη έτσι ώστε να επιτρέψει στον Φρανσουά Ολάντ, πολύ αντιδημοφιλή και στις τάξεις της αριστεράς, να ελαχιστοποιήσει το ρίσκο και να παρουσιαστεί και πάλι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

Το καθυστερημένο χρονικό σημείο της ψηφοφορίας τού αφήνει την ελπίδα να κεφαλαιοποιήσει τα πρώτα αποτελέσματα της «σοσιαλφιλελεύθερης» οικονομικής του πολιτικής , έπειτα από τις πρώτες θετικές ενδείξεις και την ελαφρά πτώση της ανεργίας εδώ και δύο μήνες.

Ο Φρανσουά Ολάντ πρόκειται να ανακοινώσει στο τέλος του έτους εάν θα διεκδικήσει και δεύτερη θητεία.

«Είναι σαν το τελευταίο καρφί στο εκλογικό φέρετρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος να επιβληθεί σε έναν απερχόμενο να περάσει από προκριματικές εκλογές», σχολίασε πικρόχολα ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Τιερί Σολέρ, ο οποίο είναι επικεφαλής της διαδικασίας των προκριματικών της γαλλικής δεξιάς για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Σύμφωνα με πρόσωπα του περιβάλλοντός του, ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι έτοιμος να υποβληθεί στη δοκιμασία των προκριματικών, όπως το είχε κάνει και πριν από την εκλογή του το 2012. «Εάν δεν είμαι σε θέση να επικρατήσω στις προκριματικές, πώς μπορώ να ελπίσω να κερδίσω τις προεδρικές εκλογές;», έχει δηλώσει σε επισκέπτες του.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ είναι τόσο χαμηλή, ώστε είναι πιθανόν ότι θα αποκλειόταν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση TNS-Sofres, για τον καλύτερο υποψήφιο της αριστεράς στο σύνολό της, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην εφημερίδα Le Figaro, ο Φρανσουά Ολάντ δεν βρίσκεται παρά στην 5η θέση. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο Ολάντ στα μάτια των ψηφοφόρων του Σοσιαλιστικού Κόμματος θα ήταν χειρότερος υποψήφιος και από τον πρωθυπουργό του Μανουέλ Βαλς. Ωστόσο, προηγείται του Αρνό Μοντεμπούρ , φαβορί τις αριστερής πτέρυγας του κόμματος, ο οποίος δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα.