ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Προσπάθεια να αποφευχθεί η τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση

Χ.Α.: Συνέχιση της ανόδου, με τα μη τραπεζικά blue chips - Κεντρική Εικόνα

Με μικρά κέρδη κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στη συνεδρίαση των χωρών - παραγωγών του ΟΠΕΚ αλλά και τα νέα από το πρώτο ταξίδι του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ αποφάσισαν σήμερα να παρατείνουν τις περικοπές στην προσφορά πετρελαίου για εννέα μήνες ακόμη, μέχρι και το Μάρτιο του 2018, σύμφωνα με εκπρόσωπο του καρτέλ.

Μετά την ανακοίνωση του καρτέλ οι τιμές του μαύρου χρυσού συνεχίζουν να υποχωρούν, καθώς στην αγορά είχε ήδη αποκρυσταλλωθεί η παράταση και οι επενδυτές ανέμεναν το κάτι παραπάνω, ποντάροντας σε μεγαλύτερες μειώσεις.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο και μετά την αρχική προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, οι πωλητές έδειξαν να επιστρέφουν δριμύτεροι και με κύριο εκφραστή τον τραπεζικό κλάδο, πίεσαν χαμηλότερα τους βασικούς δείκτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συνέχεια δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια αντίδρασης από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, καθώς οι τίτλοι των συστημικών τραπεζών έχουν μειώσει τις απώλειες από τα χαμηλά ημέρας, ενώ σημειώνονται επιλεκτικές αγορές στις μη τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και όλα τα παραπάνω αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό πρόσημο του γενικού δείκτη.

Πιο συγκεκριμένα, με σημαντικά κέρδη κινείται ο τίτλος της ΔΕΗ (+2,45%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% δίνουν βοήθειες οι Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Jumbo.

Με απλά θετικό πρόσημο κινούνται οι 3Ε, Τιτάν και Folli Follie Group.

Από τις μετοχές που πιέζονται και πλην τραπεζών, οι μεγαλύτερες απώλειες για Aegean Airlines, Μέτκα και Μυτιληναίο που υποχωρούν περισσότερο από 2%, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολουθούν οι Viohalco, Grivalia Properties, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις σημαντικά κέρδη για την "πιεσμένη" κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις Τρ. Αττικής (+8,79%), ενώ αξιοσημείωτα κέρδη καταγράφουν οι Centric (+2,61%), MIG (+2,16%), Ιντρακάτ (+1,35%), Ιασώ (+1,33%) και Ιντρακόμ (+1,20%).

Η συμπλήρωση των πρώτων 3,5 ωρών συνεδρίασης βρήκε τον τζίρο στα 59 εκατ. και τις πτωτικές μετοχές υπερδιπλάσιες των ανοδικών.

Ζητούμενο για την συνέχεια να κρατήσει η στήριξη των 750 μονάδων για τον γενικό δείκτη και να βελτιωθεί αισθητά η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, όμως όλα αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν την άποψη ότι το πρόσφατο Eurogroup άλλαξε, βραχυπρόθεσμα, την ψυχολογία, προς το χειρότερο.