ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έχεις βάρκα; Θα πληρώσεις

Έχεις βάρκα; Θα πληρώσεις - Κεντρική Εικόνα

Ηλεκτρονικό μητρώο για όλα τα σκάφη αναψυχής (από βάρκες μέχρι υπερπολυτελή γιωτ) που βρίσκονται στην Ελλάδα έτσι ώστε να γίνεται ευκολότερα η είσπραξη του νομοθετημένου τέλους παραμονής και πλόων από επαγγελματικά και ιδιωτικά σκάφη, σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών.

Δηλαδή μπαίνει ακόμα περισσότερο στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών ο κλάδος των σκαφών ο οποίος έχει δεχθεί ήδη μεγάλο πλήγμα με τα υπερβολικά τεκμήρια, ΦΠΑ κλπ. που ήδη βαραίνουν την αγορά τους.

 

Έτσι με απόφαση Τσακαλώτου συστήνονται για το σκοπό αυτό τέσσερις ομάδες εργασίας με στόχο:

1.Τη δημιουργία και εφαρμογή ηλεκτρονικού μητρώου τουριστικών και μικρών σκαφών, καθώς και των πληροφοριών που απορρέουν από αυτό, προκειμένου να αποκλειστούν οι περιπτώσεις απώλειας εσόδων καθώς και να καταστεί δυνατή η αποτύπωση των σκαφών που κινούνται και ενεργοποιούνται επαγγελματικά στις ελληνικές θάλασσες.

2. Τον καθορισμό των προδιαγραφών για την άμεση εφαρμογή και την αποτελεσματική είσπραξη τέλους παραμονής και πλόων από επαγγελματικά και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, οποιασδήποτε σημαίας (Ε.Ε. και τρίτων χωρών) που χρησιμοποιούν τον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, εξαιρουμένων των πλοίων που εκτελούν αβλαβή διέλευση κατά το διεθνές δίκαιο.

3. Την τελική επεξεργασία των προδιαγραφών, όπως καθορίζονται στον ν. 4256/2014 (Α'92), για την άμεση εφαρμογή του ηλεκτρονικού ναυλοσυμφώνου.

4. Τη διερεύνηση των δυνατοτήτων εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίο

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τα μέσα καλοκαιριού αναμένεται το αποτέλεσμα του πορίσματος των ομάδων εργασίας και θα έχει ξεκαθαριστεί πώς θα φορολογούνται εφεξής τα σκάφη στη χώρα μας