ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Δεν αναμένεται αλλαγή πολιτικής στη σημερινή συνεδρίαση

ΕΚΤ: Επιβράδυνση δανεισμού στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο - Κεντρική Εικόνα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται σήμερα να διατηρήσει την πολύ χαλαρή πολιτική της, αλλά ίσως αναγνωρίσει ότι υπάρχουν καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, προετοιμάζοντας το έδαφος προκειμένου να δώσει μια μικρή ένδειξη, ίσως και τον Ιούνιο, αναφορικά με το χρόνο μείωσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι πιθανόν να επικαλεστεί τον ακόμα αδύναμο πληθωρισμό, την υποτονική αύξηση των μισθών και τις αβέβαιες προοπτικές για να υποστηρίξει ότι μια περιστολή του προγράμματος αγορών ομολόγων θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις προσπάθειες ετών, οι οποίες απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης πυρός της ΕΚΤ, σύμφωνα με αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.

Ωστόσο, ο Ντράγκι ίσως αναγνωρίσει την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική της ευρωζώνης, την αύξηση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και τον περιορισμό του πολιτικού ρίσκου ύστερα από τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Η ΕΚΤ θα αγοράζει κάθε μήνα ομόλογα ύψους 60 δισεκ. ευρώ τουλάχιστον έως το τέλος του έτους και σχεδιάζει να διατηρήσει τα επιτόκια βαθιά σε αρνητικό έδαφος έως πολύ αργότερα. Ωστόσο, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι οι υψηλότεροι μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, ο πληθωρισμός είναι άνετα πάνω από 1% ενώ το οπλοστάσιο της ΕΚΤ έχει σχεδόν εξαντληθεί, και όλα αυτά τροφοδοτούν τις φωνές συντηρητικών αξιωματούχων να αρχίσει να ετοιμάζει την περιστολή του προγράμματος αγορών ομολόγων.

Το ευρώ κινείτο νωρίτερα λίγο κάτω από το υψηλό εξαμήνου έναντι του δολαρίου, εν όψει της απόφασης της ΕΚΤ για τα επιτόκια στις 14:45 ώρα Ελλάδας και της συνέντευξης τύπου του Ντράγκι στις 15:30.

ΑΠΕ