ΔΙΕΘΝΗ

Ξανά ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών τρεις από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς

Ξανά ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών τρεις από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς - Κεντρική Εικόνα

 Ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών θα βρεθούν και πάλι σήμερα το μεσημέρι οι τρεις από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς -που μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα, τον περασμένο Ιούλιο, εισήλθαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο- προκειμένου να εξεταστεί το νέο αίτημα έκδοσης που έχουν υποβάλει οι τουρκικές Αρχές.

   Το Συμβούλιο Εφετών καλείται να κρίνει δεύτερο αίτημα που απέστειλε η Τουρκία στις 30 Ιανουαρίου 2017, δηλαδή τέσσερις ημέρες μετά την άρνηση του Αρείου Πάγου να εκδώσει τους 8 στρατιωτικούς, κρίνοντας ότι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης.

   Η Τουρκία εκζητά τους 8 στρατιωτικούς, προκειμένου να δικαστούν για έξι αδικήματα του τουρκικού Ποινικού Κώδικα που αφορούν: απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, απόπειρα κατάργησης της κυβέρνησης της τουρκικής Δημοκρατίας και εμπόδιση να εκτελέσει την αποστολή της, απόπειρα κατάργησης της τουρκικής συνταγματικής τάξης, απόπειρα κατάργησης της μεγάλης εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης εκτέλεσης της αποστολής της, λεηλασία από κοινού, από περισσότερα από ένα άτομα και πρόκληση ζημιάς στη δημόσια περιουσία της Τουρκίας. Τα δύο τελευταία αδικήματα αφορούν την αρπαγή του ελικοπτέρου με το οποίο ήρθαν οι 8 στην Ελλάδα.

   Με το δεύτερο αίτημα έκδοσης, οι τουρκικές Αρχές εκζητούν τους 8 για δυο πρόσθετα, δευτερεύοντα, αδικήματα (πρόκληση ζημιάς κλπ).

   Για τους υπόλοιπους πέντε στρατιωτικούς, που είναι χωρισμένοι σε δύο ομάδες των τριών και των δύο ατόμων, δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί η ημερομηνία κατά την οποία θα συζητηθεί το αίτημα της Τουρκίας στο Συμβούλιο Εφετών.

   Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, οι στρατιωτικοί παραμένουν στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού, καθώς εκκρεμούν ακόμη οι σχετικές αποφάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου.

ΑΠΕ