ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Με χείρα.. βοηθείας από το Reuters επιχειρείται η 3η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση

ΧΑ: Περασμένα μεγαλεία - Όταν ο δείκτης ήταν...10 φορές πάνω! - Κεντρική Εικόνα

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στα του "Brexit", με την Theresa May να έχει ήδη υπογράψει την επιστολή για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, η οποία και θα αποσταλεί στον Donald Tusk, σηματοδοτώντας την έναρξη των διαδικασιών για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό, πιέσεις δέχεται η στερλίνα, υποχωρώντας έναντι του δολαρίου και άλλων νομισμάτων.

Ερχόμενοι στο ελληνικό χρηματιστήριο, όλα δείχνουν ότι είναι "προ των πυλών" η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, καθώς οι αγοραστές ενίσχυσαν την ψυχολογία τους μετά το δημοσίευμα του Reuters.

"Την προκαταρκτική συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό, τα δημοσιονομικά και το θέμα της ενέργειας" επιβεβαιώνουν στο Reuters πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο "η συμφωνία προβλέπει την περικοπή των συντάξεων σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου περίπου στις 6.000 ευρώ για να εξοικονομηθεί επιπλέον 1% του ΑΕΠ. Στα εργασιακά η κυβέρνηση δεν θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση του ορίου απολύσεων, ενώ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα επανεκκινήσουν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Αναφορικά με τη ΔΕΗ η συμφωνία προβλέπει να ξεκινήσει διαδικασία πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων".

Η είδηση έτυχε θετικής υποδοχής από την αγορά, η οποία μέχρι εκείνη την ώρα έδειχνε σχετικά διστακτική, μετά από δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ο γενικός δείκτης καλείται να "αναμετρηθεί" με την επόμενη αντίσταση των 672 μονάδων.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, η συνεχιζόμενη κινητικότητα στο τραπεζικό ταμπλό, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το +2,29% του τραπεζικού δείκτη, ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25 και σήμερα ξεχωρίζει ο Ελλάκτωρ (+6,35%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολουθούν οι Viohalco, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ.

Με αρνητικό πρόσημο μόνο οι 3Ε (-1,06%), Lamda Development (-1,05%), Jumbo (-0,21%) και Folli Follie Group (-0,87%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δεν είναι λίγοι οι τίτλοι που παρουσιάζουν ανοδικές διαθέσεις και μεταξύ αυτών και οι Ιντρακάτ, Mermeren, Intralot, Ιασώ, MIG, Cenergy Holdings, Τρ. Ελλάδος, Νηρέας, J&P Άβαξ κ.λ.π.

Η συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συνεδρίαση βρήκε τον τζίρο στα 34,6 εκατ., από τα οποία τα 0,7 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές και την αναλογία ανοδικών (57) - πτωτικών (38) μετοχών, να γέρνει σαφέστατα υπέρ των πρώτων.