ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνωστισμός στην πόρτα του ΥΠΟΙΚ για τα λεφτά της δόσης

ΓΓΔΕ: Διευκρινίσεις για την υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων - Κεντρική Εικόνα

Σε σειρά προτεραιότητας προσπαθεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών όσους θέλουν να εξασφαλίσουν ένα μέρος από τα περίπου 700 εκατ. ευρώ που θα δοθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου για ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους. Μάλιστα, ετοιμάζεται ειδικός λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα κατατεθούν τα χρήματα από τους δανειστές. Το συγκεκριμένο ποσό είναι κομμάτι της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ που προσδοκά να εισπράξει η χώρα μας μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 20 Ιουνίου, εφόσον, βέβαια, δοθεί (και τυπικά) το τελικό πράσινο φως από το eurogroup και τον ESM που συνεδριάζουν την Πέμπτη.

Συνολικά, μέχρι τέλος του έτους, θα πέσουν στην αγορά περίπου 4 δισ. ευρώ για αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου προς εργολάβους, προμηθευτές και συνταξιούχους (συντάξεις, εφάπαξ). Το θέμα είναι, όμως, ότι τα επόμενα χρήματα (2,8 δισ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο και επιπλέον 500 εκατ. μέχρι τον Δεκέμβριο) συνοδεύονται από τουλάχιστον 15 προαπαιτούμενα τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν πριν τελειώσει το καλοκαίρι. Μεταξύ αυτών των υποχρεώσεων, είναι η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ, η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ (για να προχωρήσει η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, η αλλαγή στη διοικητική δομή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (συνδέεται με την πώληση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων), η στελέχωση της νέας ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και η τοποθέτηση του εποπτικού συμβουλίου στο νέο ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Επειδή, λοιπόν, τα επόμενα χρήματα ενδέχεται να καθυστερήσουν, δεκάδες είναι οι ενδιαφερόμενοι που πιέζουν ήδη για να πάρουν ένα μέρος από τα πρώτα 700 εκατ. ευρώ. Στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζονται να θεσπίσουν συγκεκριμένα κριτήρια για την επιλογή των χρεών που θα αποπληρωθούν (έκδοση συντάξεων, οφειλές νοσοκομείων, επιστροφή φόρων σε εξαγωγικές επιχειρήσεις). Οι θεσμοί, πάντως, έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά να συντάσσει κάθε μήνα αναφορά με τα ποσά που δόθηκαν και αυτά που εκκρεμούν. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως προειδοποιούν, δεν θα δίνουν έγκριση για καμία πληρωμή και δεν αποκλείεται να ζητήσουν την επιστροφή των χρημάτων.