ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Η περίεργη υπόθεση της Πέμης Ζούνη έγινε πιο περίεργη

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΟΥΚΑ
To Blair Witch Project του Γιάνη Βαρουφάκη - Κεντρική Εικόνα

Με επιστολή της προς τον Τύπο, η Πέμη Ζούνη αποφάσισε να μιλήσει –με καθυστέρηση, είναι η αλήθεια- για τη μυστηριώδη συνεργασία της με τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη, Άνγκ Λι. Ή καλύτερα, για τη μη συνεργασία της, απ’ ότι αποκαλύφθηκε.

Η ηθοποιός εξηγεί τους λόγους που την έκαναν να προχωρήσει σε ένα κακόγουστο photoshop και τη σκηνοθεσία μιας παράστασης που διαφημίστηκε όσο καμία άλλη λόγω του βεληνεκούς του σκηνοθέτη: 

«Όταν έκανα τις ανακοινώσεις για τη συνεργασία μου με τον σκηνοθέτη Ανγκ Λι, όταν μιλούσα ανοιχτά σε συνεντεύξεις για τα συμβόλαια με το εξωτερικό, πίστευα βαθιά και ακλόνητα ότι όλα ήταν αλήθεια. Ανέλπιστο δώρο, αλλά και απόλυτη αλήθεια.

Συναίνεσα στη δημοσιοποίηση επεξεργασμένων φωτογραφιών, πιστεύοντας, χωρίς ίχνος αμφιβολίας, ότι είχαν αποσταλεί από τον σκηνοθέτη, η πραγματική άφιξη του οποίου, λίγες μόνο μέρες αργότερα, θα έκανε το λάθος μικρό κι ασήμαντο.

Ακόμα και μέχρι πριν από πολύ λίγες μέρες, ακόμα και μετά την απουσία του κ. Ανγκ Λη από τις πρόβες και την πρεμιέρα, πίστευα ότι οι εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις που λάμβανα ήταν δυσάρεστες, αλλά αληθινές.

Μόλις πριν από ελάχιστες μέρες άρχισε να αποκαλύπτεται η μεγάλη εξαπάτηση. Ήδη φυσικά η υπόθεση πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης.
Τεράστια η πλάνη, τεράστια η ευθύνη μου, τεράστια κι η συγγνώμη μου».

Έτυχε να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ και γνωρίζω ότι η εταιρία που εκπροσωπεί τον κύριο Λι στο Λος Άντζελες, δεν είχε ιδέα για την παράσταση που ανέβασε το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και την οποία υποτίθεται είχε σκηνοθετήσει ο πελάτης τους. Οι μεγάλες παύσεις των συνεργατών του στην εταιρία Slate, έκαναν μέχρι και μένα, που απλώς ρωτούσα πληροφορίες, να αισθανθώ αμήχανα. «Από ποια χώρα είπατε; Θεατρικό έργο στην Ελλάδα ο κύριος Ανγκ Λι; Δεν το έχουμε υπόψη μας» απαντούσαν εναλλάξ δύο στελέχη της εταιρίας.

Η κυρία Ζούνη, στην επιστολή της επικαλείται την κοινή λογική, αναφέροντας ότι δεν είχε λόγο να αυτοκαταστραφεί χρησιμοποιώντας το όνομα ενός σκηνοθέτη εν αγνοία του. 

Ας επικαλεστώ και γω την κοινή λογική, βάζοντας κάποια γεγονότα στη σειρά και θέτοντας κάποια ερωτήματα, που τα κρίνω εύλογα. 

 1.    Σε συνέντευξη που η ηθοποιός είχε δώσει στις 23 Οκτωβρίου στο Βήμα, η κα Ζούνη ανέφερε: «ο κ. Λι παρακολουθούσε τη διαδικασία (σ.σ. οντισιόν της κας Ζούνη για μία χολιγουντιανή ταινία). Μιλούσαμε. Και κάποια στιγμή ήρθε η πρόταση από εκείνον να με σκηνοθετήσει και ένιωσα βέβαια σαν να είχα κερδίσει το Οσκαρ». Διότι, όπως η ηθοποιός συμπλήρωσε, η ίδια δεν θα μπορούσε ποτέ να σκεφτεί να προτείνει στον Ανγκ Λι να έρθει και να σκηνοθετήσει μια παράσταση στην Ελλάδα.  

 2.    Από την ίδια συνέντευξη, άλλο απόσπασμα που μαρτυρά μία προσωπική σχέση, μία ανταλλαγή απόψεων με τον Ταϊβανέζο σκηνοθέτη:

«Ενα από τα δείγματα δουλειάς της που εκείνη επέλεξε να στείλει στην εταιρεία ήταν η παράσταση “Η Μαργαρίτα Γκοτιέ ταξιδεύει απόψε” σε κείμενο Ακη Δήμου. «Ηταν μια από τις δουλειές που άρεσε πολύ» είπε η ηθοποιός, αναφερόμενη όχι μόνον στην ίδια αλλά και στο κείμενο του συγγραφέα, καθώς επίσης και στη διαχείριση της παράστασης. Δεν ήταν βεβαίως η μόνη δουλειά της που άρεσε στον Ανγκ Λι. Ενδιαφέρθηκε επίσης για το «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» αλλά και για το «Λεωφορείο ο πόθος». «Αυτά τα τρία ήταν, ας πούμε, τα δυνατά χαρτιά».

Πως μιλούσαν αφού ο Άνγκ Λι δεν είχε ποτέ ιδέα για την παράσταση και ποτέ δεν της πρότεινε να τη σκηνοθετήσει; Σε ποιον έστελνε η κα Ζούνη δείγματα της δουλειάς της και ποιος της απαντούσε;

 3.    Συνέντευξη στην Καθημερινή, 01-01-2017: «Οπως συζητούσαμε (σ.σ. με τη συνεργάτιδά της Μπέση Γιαννοπούλου), εξέφρασα τον θαυμασμό μου για ένα ίνδαλμά μου, ξένο σκηνοθέτη, κι εκείνη με αιφνιδίασε: “Θα του στείλω ένα mail, να δω τι κάνει”. Τον γνώριζε βλέπεις, κι εκείνος της απάντησε. Ετσι, σιγά σιγά, άρχισαν κάποιες συζητήσεις για τη δουλειά μου, στέλνοντας υλικό από τελευταίες μου παραστάσεις. Συζητήσεις που άρχισαν να αφορούν μια ταινία. Ακολούθησαν συνεντεύξεις μέσω Skype, οντισιόν και μια επίσημη διαδικασία εξέτασης. Οταν πείθονται να σε κοιτάξουν σοβαρά, ακολουθεί μια διαδικασία μηνών την οποία παρακολουθούν διάφοροι. Ανάμεσά τους ήταν και ο Λι. Σε μία από τις οντισιόν διάβασα το “...και Ιουλιέτα” σε επίσημη αγγλική μετάφραση που του είχα στείλει. Οταν ήρθε η πρότασή του πριν από το καλοκαίρι, “θέλω να σε σκηνοθετήσω σ’ αυτό”, ήταν ένα δώρο Θεού».

Πως και πότε της είπε ο Λι «θέλω να σε σκηνοθετήσω»; Με ποιον έκανε skype και οντισιόν η ηθοποιός; Το skype έχει κάμερα. Ποιον έβλεπε απέναντί της; Εντυπωσιακό ωστόσο, και το ότι η νεαρή συνεργάτιδά της, απόφοιτη της θεατρικής σχολής της Μιμής Ντενίση, είναι τόσο καλά δικτυωμένη στο θαυμαστό κόσμο του Χόλιγουντ και έχει την τιμή να γνωρίζει τον ταλαντούχο σκηνοθέτη και την ευχέρεια να του στέλνει μέιλ…

 4.    Το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης δέχτηκε να ανεβάσει μία παράσταση, με το όνομα του Άνγκ Λι στα πόστερ και στο σάιτ του, χωρίς να έχει ελέγξει αν υφίσταται η συνεργασία; Οκ, η τεχνολογία έχει προχωρήσει σε σημείο που θα μπορούσε ένας καλόπιστος άνθρωπος να δεχτεί ότι ένας διεθνούς φήμης σκηνοθέτης δίνει εντολές για την παράσταση μέσω skype και δεν πατάει το πόδι ποτέ στο θέατρο ή στη χώρα μας, όμως η αμοιβή για τη σκηνοθεσία του έργου προς ποιον έγινε; Γιατί σίγουρα ο κος Λι τσεκ δεν έλαβε και αν λάμβανε το πιθανότερο είναι να αναρωτιόταν γιατί κάτι τύποι από την Ελλάδα του στέλνουν λεφτά. Ήταν χρήματα που δόθηκαν σε εταιρία παραγωγής; Προς ποια εταιρία; Απομένει να απαντήσει το Ίδρυμα.

Οι στίχοι σε ένα λαϊκό άσμα αναφέρουν «φαντασία μου πλανεύτρα, είσαι η πιο μεγάλη ψεύτρα» και ο σοφός λαός λέει πως τέλειο έγκλημα δεν υπάρχει. Η απογύμνωση μιας απάτης είναι ένα σκληρό γεγονός από μόνο του και ίσως κανείς να μην έπρεπε να είναι σκληρός με έναν καλλιτέχνη για το ότι πλανεύτηκε από τον πυρετό της δόξας. Μόνο που στην περίπτωση της κα Ζούνη, φαίνεται ότι δεν ήταν το απόλυτο θύμα μιας πλάνης, καθώς η ίδια ήταν που υποστήριξε πολλάκις ότι ήταν σε επαφή με τον σκηνοθέτη. Τον ίδιο. Όχι το ιδεόγραμμά του. Όχι μια φωτογραφία του –ακόμα και φοτοσοπαρισμένη.  Θύματα της πλάνης ήταν όσοι έσπευσαν να πληρώσουν για να δουν μία παράσταση, πιστεύοντας ότι απολαμβάνουν θέαμα δια χειρός Ανγκ Λι. Και είναι πολλοί. 

Άδικο ως προς την Πέμη Ζούνη είναι ότι είναι η μόνη που βάλλεται σε αυτή την υπόθεση. Γιατί είναι προφανές, ότι γνώση της πλάνης είχαν πολλοί. Όμως μόνο το δικό της όνομα τρολάρουν στα σόσιαλ μίντια, μόνο η δική της φωτογραφία ακολουθεί τα άρθρα για την υπόθεση. Το λες και άδικο. Τουλάχιστον ως προς τον καταμερισμό ευθυνών.