ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στα άκρα η σύγκρουση Βεργίνας - Heineken με αγωγή 100 εκατ.ευρώ στην Ολλανδία!

Ποιος λόγος βάζει ξανά τη μπύρα σε μπουκάλι - Κεντρική Εικόνα

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση μεταξύ της ζυθοποιίας Μακεδονίας - Θράκης (Βεργίνα) και της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας», ελληνικής θυγατρικής του κολοσσού Heineken.

Υπό το φως της επιβολής προστίμου ύψους 31,45 εκατ. ευρώ από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΕΑ) στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην ελληνική αγορά σε μια περίοδο 15 ετών, συμπιέζοντας τους ανταγωνιστές μέσω συμφωνιών αποκλειστικότητας, η ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης (Βεργίνα) κατέθεσε αγωγή στα ολλανδικά δικαστήρια κατά του ομίλου Heineken, ζητώντας αποζημίωση ύψους  100.000.000 ευρώ!

Το θέμα έχει προσλάβει ήδη μεγάλες διαστάσεις με δημοσιεύματα (όπως της έγκυρης Telegraaf) στην Ολλανδία , αλλά και στα διεθνή μέσα, τα οποία αναφέρουν πως η ελληνική εταιρεία με την αγωγή της στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Άμστερνταμ αξιώνει αποζημίωση λόγω της, όπως υποστηρίζει, επί σειράς ετών κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης της θυγατρικής της Heineken στην Ελλάδα.

Η κατάθεση αγωγής έρχεται έπειτα από μια 12ετή έρευνα της Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΕΑ) για τις δράσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας  στην Ελλάδα. Η έρευνα κατέληξε πως η θυγατρική του ομίλου Heineken ενεργούσε κατά παράβαση του Ελληνικού και κοινοτικού δικαίου όσον αφορά τον ανταγωνισμό.

Σε ανακοίνωσή της το Δεκέμβριο του 2015, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανέφερε πως «η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με απόφασή της, έκρινε ότι η εταιρία Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε., η οποία δραστηριοποιείται, κυρίως, στην παραγωγή καιεμπορία προϊόντων ζύθου, καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της, κατά παράβαση των άρθρων 2 του ν. 703/77, όπως ίσχυε (νυν 2 του ν. 3959/2011), και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επέβαλε, ομοφώνως, πρόστιμο συνολικού ύψους € 31.451.211.»

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, από την ενδελεχή έρευνα της Επιτροπής προέκυψαν στοιχεία τα οποία κατέδειξαν ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε. είχε υιοθετήσει και υλοποιούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, μια ενιαία και στοχευμένη πολιτική για τον αποκλεισμό και τον περιορισμό των δυνατοτήτων ανάπτυξης των ανταγωνιστών της, κυρίως, με την επιβολή αποκλειστικότητας σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής πώλησης, αλλά και μέσω άλλων πρακτικών, οι οποίες είχαν ως σωρευτικό αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού σε επιμέρους αγορές διανομής και διάθεσης προϊόντων ζύθου. Ειδικότερα, η πολιτική της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Α.Ε. περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, πρακτικές που κατέτειναν σε αποκλειστική προμήθεια στην αγορά επιτόπιας κατανάλωσης (μεγάλοι πελάτες / αλυσίδες εστίασης και λοιπά τελικά σημεία), με τη χορήγηση σ’ αυτούς σημαντικών χρηματικών και άλλου είδους υπό τους όρους όμως αποκλειστικότητας ή/και περιορισμού του εφοδιασμού τους από ανταγωνιστικούς προμηθευτές, καθώς και με την επιβολή, υπό τις αυτές πάντοτε δεσμεύσεις, εκπτώσεων πίστης και στόχων πωλήσεων. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υλοποιούσε, επίσης, περιοριστικές του ανταγωνισμού πρακτικές προς χονδρεμπόρους, όπως η παροχή σε αυτούς σημαντικών οικονομικών κινήτρων έναντι περιορισμού του εφοδιασμού τους από ανταγωνιστές, προνομιακών όρων πίστωσης, και με την άσκηση παράλληλης πίεσης για διακοπή της διακίνησης ανταγωνιστικών σημάτων.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αμφισβήτησε την απόφαση, την χαρακτήρισε «άδικη», ανέφερε ότι «αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Επιτροπής», τονισε πως το μερίδιο αγοράς της περιορίστηκε από 73% το 2000 σε περίπου 50% σήμερα και προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο για την απόρριψή της.

Σημειώνται ότι ο ιδρυτής της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης, Δημήτρης Πολιτόπουλος, είχε καταγγείλει από το 2003 στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι με καταχρηστικές πρακτικές Αθηναϊκή Ζυθοποιία προσπάθησε να περιορίσει τη διανομή της μπύρας «Βεργίνα» σε εμπορικά καταστήματα και καταστήματα εστίασης. Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης που ιδρύθηκε από τους αδελφούς Μιχαήλ και Δημήτρη Πολιτόπουλο και διαθέτει μονάδα στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, κατέχει σήμερα μερίδιο 6% της ελληνικής αγοράς μπίρας, με κυρίαρχο σήμα τη μπύρα «Βεργίνα».

Να σημειωθεί πως και στο παρελθόν είχαν επιβληθεί σημαντικές κυρώσεις στη Heineken για ανάλογα ζητήματα. Το 2007 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επιβάλλει πρόστιμο 198 εκατ. ευρώ για «παρατυπίες» στην ολλανδική αγορά μπύρας.

Η Heineken αμφισβήτησε την απόφαση της Κομισιόν, προσφεύγοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά το 2012 έχασε οριστικά την υπόθεση και υποχρεώθηκε να πληρώσει το πρόστιμο.