ΕΛΛAΔΑ

Συνελήφθησαν δύο Τούρκοι αξιωματικοί στην Ορεστιάδα - Ποιοι είναι

Συνελήφθησαν δύο Τούρκοι αξιωματικοί στην Ορεστιάδα - Ποιοι είναι - Κεντρική Εικόνα

Αίτημα πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα υπέβαλλαν δύο Τούρκοι, οι οποίοι συνελήφθησαν από την αστυνομία της Ορεστιάδας και ήδη βρίσκονται στα χέρια των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Πρώτο Θέμα», οι δύο συλληφθέντες εικάζεται ότι είχαν συμμετάσχει στο πραξικόπημα κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το περασμένο καλοκαίρι και ότι κατάφεραν μόλις τώρα να διαφύγουν από την Τουρκία.

Με τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας να είναι ιδιαίτερα τεταμένες μετά την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης των οκτώ στρατιωτικών που είχαν διαφύγει με ελικόπτερο, ήδη ακολουθούνται ειδικοί χειρισμοί για την νέα αυτή υπόθεση αιτήματος ασύλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Βήμα, πρόκειται για έναν ιπτάμενο λοχαγό της τουρκικής Αεροπορίας Στρατού, που συμμετείχε στην ομάδα που μετέβη στην Μαραμαρίδα. 

Μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος, η ομάδα προσπάθησε να διαφύγει, τα μέλη της όμως συνελήφθησαν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός αποσπάστηκε από αυτή την ομάδα και διέφυγε της σύλληψης. 

Πληροφορίες του τουρκικού Τύπου ανέφεραν ότι τον βοήθησαν στο να διαφύγει ο πατέρας και η αδελφή του, που ζουν στη Σμύρνη, και τελευταία εθεάθη σε υπεραστικό λεωφορείο έξω από το Εσκίσεχιρ με κατεύθυνση την Κιουτάχια ή το Αφιονκαραχισάρ.

Ο άλλος αξιωματικός είναι, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, αντισυνταγματάρχης της Αεροπορία Στρατού που υπηρετούσε ως διοικητής σε Τάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων και το βράδυ του πραξικοπήματος συντόνιζε τη δράση τους.

Οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί φέρεται να κατέθεσαν πριν από τρεις ημέρες αίτηση ασύλου χωρίς να διευκρινίζουν πότε και από που μπήκαν στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να συλληφθούν και να εκκρεμεί το αίτημα τους.

Πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υποστηρίζουν πως οι τουρκικές αρχές δεν διευκρινίζουν για ποιο λόγο οι συγκεκριμένοι αναζητούνται, όμως φαίνεται να μπήκαν στην χώρα μας την Δευτέρα εντούτοις πληροφορίες που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται από επίσημα χείλη λένε πως οι έρευνες των Τούρκων λένε πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ανήκουν στην ομάδα των στρατιωτικών που ετοίμαζαν τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του Ταγίπ Ερντογάν το περασμένο καλοκαίρι.

Οι κινήσεις των ελληνικών αρχών είναι προσεκτικές καθώς η υπόθεση απαιτεί λεπτούς χειρισμούς στο ήδη τεταμένο κλίμα που υπάρχει μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.