ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Δεν είμαστε ικανοί ούτε για σοβαρά σκάνδαλα πια;


Το ότι η χώρα στερείται σοβαρότητας έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις. Έτσι πρόχειρα, μου έρχεται στο μυαλό η συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου κόσμου στους δρόμους της Αθήνας για να αναγράφεται το θρήσκευμα στην ταυτότητα παρόλο που ήταν ευρωπαϊκή υποχρέωση να αφαιρεθεί. Πιο πρόσφατα, μετά κρίσης, δεκάδες χιλιάδες «αγανακτισμένοι» που δεν ήξεραν τι τους φταίει για την κρίση, αναρωτιόντουσαν όλοι μαζί στο Σύνταγμα, χειροκροτώντας ενθουσιασμένοι τύπους σαν τον Βαρουφάκη.
Τις προάλλες μάθαμε ότι δύο στελέχη του ΑΔΜΗΕ αποφάσισαν να δώσουν αυξήσεις στους εαυτούς τους. Αισθάνθηκαν ότι το άξιζαν, το αποφάσισαν, χαιρέτησαν την απόφαση τους και τα έλαβαν. 250.000 ευρώ το χρόνο, έκαστος. Τελικά, αφού πήρε δημοσιότητα το θέμα τους, δήλωσαν ότι θα τα επιστρέψουν παρόλο που είναι τίγκα στη νομιμότητα.
Και κάποιος δραχμόφιλος του twitter πόσταρε περήφανα το εξής ατράνταχτο επιχείρημα, που βρίσκει απήχηση σε ολοένα και περισσότερους, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις: «2001, βασικός μισθός 180.000 χιλιάδες δραχμές=1.800 τυρόπιτες. 2017, βασικός μισθός 580 ευρώ=350 τυρόπιτες. Καταλάβατε, απατεώνες ευρωλιγούρια; #Εθνικό_νόμισμα». Τι θα μπορούσε να απαντήσει κάποιος αξιοπρεπώς στο ότι χάσαμε 1.450 τυρόπιτες; Σίγουρα όχι ότι την ισοτιμία του εθνικού νομίσματος την καθορίζουν οι διεθνείς αγορές συναλλάγματος ή ότι οι εισαγωγές θα γίνονται από ευρώ ή έστω ότι το χρέος και τα μνημόνια θα παραμείνουν με τη δραχμή. Χαμένος κόπος θα ήταν, χαμένες και οι 1.450 τυρόπιτες.
Ασοβαρότητα σε επίπεδο κορυφής όμως, διαπιστώνεται και στην πολιτική αντιπαράθεση, που πήρε κουτσομπολίστικη τροχιά, την ώρα που η χώρα καίγεται. Στο ΔΝΤ συζητάνε πόσο εξαιρετικά μη βιώσιμο είναι το χρέος, ο Σόιμπλε βρυχάται ότι χωρίς ΔΝΤ τέλος το μνημόνιο, ο Τραμπ ακόμα δεν έχει ασχοληθεί με τη διάλυση της ευρωζώνης μόνο και μόνο γιατί έχει προτεραιότητα την Κίνα και το Μεξικό, ο Ερντογάν από απέναντι αναπολεί ολοένα και συχνότερα τα σύνορα της καρδιάς της και εμείς εδώ βλέπουμε… την Παριζιάνα.
Τουτέστιν, το σκάνδαλο που έχει να καταλογίσει η ΝΔ στην κυβέρνηση είναι ένα ταξίδι μιας ημέρας του Πρωθυπουργού στο Παρίσι με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο. Γιατί πήγε και δεν μας το είπε, με ποιους πήγε και τι έκανε. Ότι είναι μέγα θέμα δηλαδή γιατί πήγε από Λισαβόνα –Παρίσι και δεν γύρισε απευθείας στην Αθήνα. Σώπα, σκιάχτηκα. Σ’ αυτή την αμόλυντη χώρα έγινε τέτοιο σκάνδαλο μεγατόνων; Αν ξεπεράσουμε τα λίτρα κηροζίνης που κατανάλωσε για να κάνει παράκαμψη, τόλμησε και έκανε επαφές με τους Ροθτσάιλντ και τη L’oreal, λένε. Από πότε είναι υποχρεωμένος ο κάθε πρωθυπουργός να δημοσιοποιεί όλα όσα συζητά και με ποιους και χάθηκε η έννοια της μυστικής διπλωματίας; Δεν έχει δικαίωμα να έχει ινκόγκνιτο επαφές με μία ιδιωτική τράπεζα και έναν εμπορικό κολοσσό; Μετά από αυτά που γνωστοποιήθηκαν, εμένα το πρόβλημα μου θα είναι αν δεν έρθει άμεσα εδώ η L’oreal και δεν ανακοινώσει επισήμως μεγάλη επένδυση. Όχι τίποτα άλλο, αλλά για να δούμε τι κορόιδα είναι και του λόγου τους που θέλουν να επενδύσουν σε μία χώρα με 30% φορολογία. Αν ισχύει δε ότι η γυναίκα του και τα παιδιά του πήγαν και τον βρήκαν στο Παρίσι και πήγαν οικογενειακώς στη Ντίσνειλαντ, για μια μέρα δεν υπάρχει κάτι μεμπτό ή ανήθικο. Αν πήγαν, ταξίδεψαν με αεροπλάνο της γραμμής και γύρισαν όλοι μαζί με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο την επόμενη μέρα. Για να είναι νόμιμος και ηθικός ο κος Τσίπρας έπρεπε να τους αφήσει να γυρίσουν με το ΚΤΕΛ;
Το έτερο μέγα σκάνδαλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιάστηκε από δημοσίευμα φιλοκυβερνητικής εφημερίδας που ισχυριζόταν ότι η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη αγόρασε ένα πανάκριβο διαμέρισμα στο Παρίσι τον καιρό που «υποτίθεται» ότι ήταν σε διάσταση το ζευγάρι. Κατ΄ αρχάς, δεν υποτίθεται, ήταν σε διάσταση. Το να συνδέεται μία κακή προσωπική περίοδος ενός ζευγαριού, που έχει παιδιά κιόλας, με απόπειρα απόκρυψης αγοράς ακινήτου είναι ιταμό. Πέρα απ’ αυτό, υπάρχει κάποιος που δεν γνωρίζει ότι η Μαρέβα Γκραμπόβσκι προέρχεται από μία εξαιρετικά εύπορη οικογένεια ή ότι ήταν επί χρόνια ακριβοπληρωμένο στέλεχος ξένων τραπεζών; Δεν είδα να δημοσιοποιείται με την ίδια ζέση ότι η κα Μητσοτάκη πήρε δάνειο για αυτή την αγορά, ενώ επιμελώς αποφευγόταν η λέξη «διαμέρισμα», γιατί «το οίκημα» και το «σπίτι Βολταίρου» έχουν μεγαλύτερη πέραση. Το πώς ξοδεύει η Μαρέβα τα φορολογημένα της χρήματα, είναι δική της υπόθεση. Για το θέμα του πόθεν έσχες που δεν δηλώθηκε, να το ακούσω. Όμως ας την κατηγορήσει κάποιος άλλος γι’ αυτό, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ που ο υπουργός του, Γιώργος Σταθάκης, είχε ξεχάσει να δηλώσει καμία 30αριά ακίνητα και 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Πέρα απ’ όλα τα κακά που μας έχουν βρει, χάσαμε ως χώρα την ικανότητα να παράγουμε μεγάλα, υπέροχα σκάνδαλα διαφοράς; Φαινόταν να ήταν το τελευταίο λίκνο σοβαρότητας που μας είχε απομείνει. Δεν θέλω να πιστέψω ότι αυτά τα σκανδαλάκια είναι ό,τι μεγαλύτερο παράγει η διαπλοκή στην Ελλάδα του 2017. Ελπίζω να ασχοληθούμε με σοβαρότερα, αν και όποτε αποκαλυφθούν.