ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα είναι ο παγκόσμιος οικονομικός συσχετισμός το 2050 (Pdf)

Πώς θα είναι ο παγκόσμιος οικονομικός συσχετισμός το 2050 (Pdf) - Κεντρική Εικόνα

Η Κίνα αναμένεται να κυριαρχεί στην παγκόσμια οικονομία μέσα στις επόμενες δεκαετίες, ενώ η Ινδία αναμένεται να προσπεράσει ακόμα και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα της PwC.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η Ρωσία αναμένεται να κυριαρχεί στην Ευρώπη μπροστά από Γερμανία, Βρετανία και Ιταλία με το ΑΕΠ της να φτάνει τα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως μεταδίδει, το rt.com, η έκθεση της PwC με τίτλο «η μελλοντική εικόνα: πως θα είναι ο παγκόσμιος οικονομικός συσχετισμός το 2050;» κατατάσσει 32 χώρες, με βάση το προβλεπόμενο ΑΕΠ κατά την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης και καταλήγει στο συμπέρασμα πως το 2050, το ΑΕΠ της Κίνας θα έχει φτάσει τα 58,5 τρισ. δολάρια, της Ινδίας τα 44 τρισ., ενώ των ΗΠΑ στα 34,1 τρισ. δολλάρια.

«Αναμένουμε η ανάπτυξη να έρθει κυρίως από τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες, με τις οικονομίες των χωρών των E7 (Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, Μεξικό, Ρωσία και Τουρκία) να αναπτύσσονται με ετήσιο ρυθμό 3,5% στα επόμενα 34 χρόνια, συγκρινόμενο με το 1,7% των ανεπτυγμένων χωρών της G7 όπως του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ», σημειώνεται.

Λόγω της εύρωστης ετήσιας ανάπτυξης του 4% και 5%, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες και η Νιγηρία αναμένεται να πραγματοποιήσουν άλματα στα ΑΕΠ τους. 

Σύμφωνα με την έκθεση, το ποσοστό συμμετοχής των ΗΠΑ και της Ευρώπης στο παγκόσμιο ΑΕΠ, αναμένεται να συρρικνωθεί, ενώ η κινέζικη και η ινδική οικονομία αναμένεται να μεγαλώσουν σημαντικά.

Επιπλέον, στην έκθεση προβλέπονται τα νούμερα των ΑΕΠ του 2050 με βάση μια εναλλακτική μέθοδο. Σε αυτή την έρευνα, οι ΗΠΑ αναμένεται να έχουν χάσει την παγκόσμια κυριαρχία του μέχρι το 2030, ενώ το χάσμα μέχρι το 2050 θα έχει ανοίξει με την Κίνα να φτάνει ΑΕΠ ύψους 50 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με τις ΗΠΑ την ίδια περίοδο να έχουν 34,1 τρισ. δολάρια.

Η Ισοτιμία Αγοραστικής Δύναμης είναι μια οικονομική θεωρία που συγκρίνει τις ισοτιμίες με μια προσέγγιση με βάση ένα «καλάθι αγαθών». Η μέθοδος αυτή υπολογίζει την παραγωγικότητα και το επίπεδο ζωής σε διάφορες χώρες στη διάρκεια κάποιου χρονικού διαστήματος.