ΔΙΕΘΝΗ

Το ΕΔΑΔ επέβαλε πρόστιμο στη Ρωσία για παραβίαση δικαιωμάτων αντιπολιτευόμενου ακτιβιστή

Το ΕΔΑΔ επέβαλε πρόστιμο στη Ρωσία για παραβίαση δικαιωμάτων αντιπολιτευόμενου ακτιβιστή - Κεντρική Εικόνα

Η Ρωσία παραβίασε τα δικαιώματα του αντιπολιτευόμενου πολιτικού και ακτιβιστή κατά της διαφθοράς Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς διέλυσε διαδηλώσεις και τον συνέλαβε σε επτά περιπτώσεις την περίοδο από το 2012 ως το 2014, έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Ναβάλνι, που έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές, αναδείχθηκε το 2012 ως ένας από τους ηγέτες του μεγαλύτερου κινήματος κατά του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι διαδηλώσεις, οι πορείες και οι κινητοποιήσεις που οργάνωνε, όπως μία "κατά της καταπίεσης και των βασανιστηρίων", διαλύθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Το Δικαστήριο καταδίκασε τη Ρωσία για παραβίαση του "δικαιώματος στην ελευθερία", του "δικαιώματος στην ελευθερία του συνέρχεσθαι" και του "δικαιώματος σε μια δίκαιη δίκη". Όλα αυτά τα δικαιώματα προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μετά από κάθε σύλληψή του ο 40χρονος δικηγόρος μεταφερόταν σε ένα αστυνομικό τμήμα, όπου τον κρατούσαν για αρκετές ώρες και του ασκούσαν δίωξη για παραβάσεις όπως "ανυπακοή σε νόμιμη έγκληση της αστυνομίας". Πέντε φορές ο Ναβάλνι καταδικάστηκε σε επιβολή προστίμου και άλλες δύο σε διοικητική κράτηση 15 ημερών. Όλες οι εφέσεις του απορρίφθηκαν.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι τα δικαιώματα του Ναβάλνι παραβλέφθηκαν και στις επτά περιπτώσεις. Στις έξι από τις επτά παραβιάστηκε και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη. Σημείωσε μάλιστα ακόμη τα ρωσικά δικαστήρια βασίστηκαν μόνο στους ισχυρισμούς που πρόβαλε η αστυνομία, χωρίς ποτέ να τους επαληθεύσουν. Καταδίκασε έτσι τη Μόσχα να καταβάλει στον Ναβάλνι αποζημίωση ύψους 51.025 ευρώ και άλλα 12.653 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

"Αυτό δείχνει πόσο σάπιο και στρεβλό είναι το δικαστικό σύστημα και το σύστημα επιβολής του νόμου στη Ρωσία" ανέφερε ο ίδιος ο Ναβάλνι σε ένα βίντεο που ανήρτησε στον ιστότοπό του, στο οποίο καλεί τους Ρώσους να τον στηρίξουν στην προεκλογική εκστρατεία του. "Σε κάθε υπόθεση υπήρχε ένας δικαστής, ένας εισαγγελέας, αστυνομικοί που με κρατούσαν και έγραφαν ψευδείς αναφορές. Δεκάδες, εκατοντάδες άνθρωποι που, χωρίς να τους καίγεται καρφί, διέπραξαν σοβαρές παραβάσεις", πρόσθεσε.

Ο Ναβάλνι αυτήν την περίοδο δικάζεται και πάλι, με την κατηγορία της κατάχρησης στην πόλη Κίροφ, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε πέρσι την πρωτόδικη, καταδικαστική απόφαση σε βάρος του. Αν καταδικαστεί, πιθανότατα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την προσπάθειά του να διεκδικήσει τη προεδρία της Ρωσίας στις εκλογές του 2018.