ΕΛΛAΔΑ

Όλη η Ελλάδα αγροτικά μπλόκα - Ποιοι κόμβοι είναι κλειστοί

Χανιά: Αναχωρούν το βράδυ οι αγρότες που θα λάβουν μέρος στο αυριανό συλλαλητήριο της Αθήνας - Κεντρική Εικόνα

 

Νέο μέτωπο αναπτύσσουν οι αγρότες της Λάρισας, οι οποίοι προσανατολίζονται να στήσουν μπλόκο με τρακτέρ στα Τέμπη. Ήδη, από χθες Κυριακή 29 Ιανουαρίου, τρακτέρ του νομού άρχισαν να βγαίνουν στις πλατείες των χωριών όπου βρίσκονται και σήμερα.

Όμως, το επίσημο ραντεβού έχει δοθεί για αύριο Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, στις 12:00, στον κόμβο του Πλατυκάμπου, από αγρότες του Κιλελέρ, της Μάνδρας και της Αγιάς, ενώ οι αγρότες από τον Τύρναβο θα βρεθούν, την ίδια ώρα, στο κόμβο της Γυρτώνης.

Οι αγρότες αναμένουν να δουν τις δυνάμεις που θα αναπτυχθούν αύριο στα σημεία των συγκεντρώσεων, προκειμένου να εκτιμήσουν εάν θα μπορέσουν να προχωρήσουν στη δημιουργία κεντρικού μπλόκου στην Κοιλάδα των Τεμπών.

 
Μπλόκο με τρακτέρ στα Τέμπη θέλουν να στήσουν οι αγρότες
 

Εν τω μεταξύ, τον σχεδιασμό που έκαναν το Σαββατοκύριακο είναι αποφασισμένοι να θέσουν σήμερα σε εφαρμογή οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να φτάσουν στα σημεία, όπου έχουν επιλέξει να στήσουν τα μπλόκα τους, παρά την αντίσταση που βρίσκουν από τις αστυνομικές δυνάμεις.Πάντως, το πλάνο της σημερινής τους δράσης αφορά και ενίσχυση των σημείων, όπου έχουν ήδη... στρατοπεδεύσει συνάδερφοί τους με τρακτέρ, ενώ το αν θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό δρόμων θα αποφασιστεί σε συνελεύσεις που θα γίνουν μέσα στη μέρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές ψήφισαν θέση με την οποία ζητούν από την Κομισιόν να ασχοληθεί με τα προβλήματα στα σύνορα Βουλγαρίας -Ελλάδας. Οι ευρωβουλευτές αναφέρονται στην πρόθεση των Ελλήνων αγροτών να στήσουν μπλόκα στους δρόμους και υποστηρίζουν ότι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από τις ενέργειές τους είναι οι βουλγαρικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στους τομείς των εμπορίου, τουρισμού και της ελαφράς βιομηχανίας. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του περασμένου έτους, περισσότεροι από 6.000 οδηγοί φορτηγών αναγκάστηκαν να περάσουν μέρες κι εβδομάδες, εν αναμονή της άρσης του αποκλεισμού, χωρίς χρήματα, τρόφιμα και χωρίς την ύπαρξη των βασικών συνθηκών υγιεινής στη μέση του χειμώνα, υπενθύμισαν οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές.

Σε πολύωρο αποκλεισμό (14.00-20.30) της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Ευζώνων (και στα δύο ρεύματα) προχώρησαν χθες αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής του νομού Κιλκίς. «Περιμένουμε σήμερα και αύριο να ενισχυθεί το μπλόκο, με συναδέλφους μας απο τις γύρω περιοχές» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης. Διευκρίνισε: «Νεότερα για τη δράση μας αναμένονται στο χρονικό διάστημα 13.00-14.00, οπότε και αναμένονται επιπλέον δυνάμεις. Ό,τι κάνουμε, θα γίνει μετά απο γενική συνέλευση όλων μας».

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή κινητοποίηση έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι οι διαμαρτυρόμενοι εμποδίστηκαν να προσεγγίσουν τον κόμβο της Ειδομένης και να παρατάξουν εκεί τα τρακτέρ τους.

 

Ο κ. Καρυπίδης επανέλαβε ότι καθόλη τη διάρκεια της κινητοποίησης χθες, η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Ευζώνων παρέμενε ανοικτή και το τελωνείο Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, λειτουργούσε κανονικά.

Υπογραμμίζεται ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής βρίσκονται από το Σάββατο με τα τρακτέρ τους 2,5 χιλιόμετρα πριν το τελωνείο των Ευζώνων και 1.000 μέτρα πριν τον κόμβο Ειδομένης. Λίγο μετά τις 10.30 θα ξεκινήσουν για τους Ευζώνους από τη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά αγρότες και κτηνοτρόφοι με τα τρακτέρ τους. Το μπλόκο των αγροτών και κτηνοτρόφων κοντά στο τελωνείο των Ευζώνων αναμένεται να ενισχυθεί από ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα από το Αίγιο, την λεξάνδρεια και το Κιλκίς. Αγρότες από τη Χαλάστρα βρίσκονται στα διόδια των Μαλγάρων, σε μπλόκο το οποίο στήθηκε προχθές, Σάββατο. Σήμερα ή αύριο αναμένεται να κατευθυνθούν στους Ευζώνους.

Κλειστή η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Σερρών στο ύψος του Λευκώνα

Κλειστή είναι από τις 11.00 η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Σερρών στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω απο τον Λευκώνα. «Δεν πρόκειται να ανοίξουμε εάν δεν φτάσουμε Προμαχώνα» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης, Γιάννης Τουρτούρας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου.

Το σημείο, όπου έχουν εγκατασταθεί από τις 25/1 οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών έχει ενισχυθεί σημαντικά, σύμφωνα με τους ίδιους, ενώ στόχος είναι η εφαρμογή των εναλλακτικών τους σχεδίων για να φτάσουν στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Τονίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή είναι αισθητή η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων. Σε κάθε διασταύρωση του δρόμου Σερρών-Προμαχώνα, αλλά και σε παρακαμπτήριες οδούς, προκειμένου να μην υλοποιηθούν τα σχέδια των αγροτών και κτηνοτρόφων που επιχειρούν να προσεγγίσουν το τελωνείο.

 

Μπλόκα σε Μάλγαρα, Τρίγλια και Κατερίνη

Το μπλόκο των αγροτών νομού Χαλκιδικής στήθηκε χθες, Κυριακή, το μεσημέρι στον κόμβο της Τρίγλιας, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Μουδανίων, όπως επισήμανε μιλώντας σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής, Φιλαλήθης Καπάνδριας. Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι σήμερα το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει κάποια κινητοποίηση, ωστόσο, όπως διευκρίνισε «η γενική συνέλευση θα αποφασίσει το τι μέλλει γενέσθαι». Ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σε δεύτερο στάδιο, να μετακινηθούν σε άλλο σημείο για ενίσχυση, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Το μεσημέρι του Σαββάτου στήθηκε το μπλόκο στα διόδια των Μαλγάρων και το ακριβές πρόγραμμα της κινητοποίησης θα καθοριστεί σε γενική συνέλευση. Στο μεταξύ, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκ των επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Κώστας Ανεστίδης, αγρότης και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας «στις 13.30 κανονίσαμε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και θα βρίσκεται στη μονάδα μυδοκαλλιέργειας, στο Δέλτα Αξιού».

Το βράδυ του Σαββάτου στήθηκε μπλόκο και από αγρότες και κτηνοτρόφους της Κατερίνης στην αερογέφυρα. Σήμερα θα προκύψουν τα μέλη της συντονιστικής τους και θα προχωρήσουν σε γενική συνέλευση και συνενόηση με τους συναδέλφους τους στη Κεντρική Μακεδονία για να καθορίσουν το πλάνο της δράσης τους.

Μετά τις 12.00, ίσως αφιχθούν σε περιοχή του αεροδρομίου «Μακεδονία» αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής, είπε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Παπαδάκης, κτηνοτρόφος.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, είπε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι εξακολουθούν να συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ τους στη διασταύρωση της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονικής-Σερρών, αγρότες και κτηνοτρόφοι απο τα χωριά Λιτή, Δρυμό, Μελισσοχώρι και Άσσηρο και πρόσθεσε: «Αναμένουμε και σήμερα τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης στον Λαγκαδά».

Ήδη συγκεντρώνονται στην είσοδο του Κιλκίς, αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής και πιθανόν αύριο και αφού προηγηθεί συνέλευση, οι δυνάμεις των τρακτέρ να κατευθυνθούν κομβόϊ στο τελωνείο των Ευζώνων, επισήμανε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Δημήτρης Βαφειάδης.

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής, στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας, χωρίς να εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων.

Επισημαίνεται ότι οι συντασσόμενοι με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, δεν προτίθεται να προβούν σε αποκλεισμούς δρόμων, όπως επανειλλημένως ξεκαθάρισαν και αυτό που σχεδιάζουν -σύμφωνα με αποτελέσματα γενικών συνελεύσεων σε περιοχές των Σερρών, Παγγαίου και Δράμας και Ελευθερούπολη και περιοχές των Σερρών (Αχινού, Μαυροθάλασσας και Δήμου Νέας Ζίχνης)- είναι συλλαλητήριο στη 10η Διεθνή Έκθεση Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας «Ζοοtechnia», στις 2/2, ημερομηνία κατά την οποία και ανοίγει τις πύλες της στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουν συνάντηση, προκειμένου να σταθμίσουν την κατάσταση και να δουν πώς θα κινηθούν. Πάντως, σημειώνουν ότι παρακολουθούν στενά τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα σε επίπεδο κινητοποιήσεων.

 

Κλείνει επ΄αόριστον από αύριο η διασταύρωση «πράσινα φανάρια» πριν το «Μακεδονία»

Στις 15.00 ξεκινούν από τα σημεία, όπου συγκεντρώνονταν τις προηγούμενες ημέρες αγρότες και κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής, και όπως αποφασίστηκε νωρίς το πρωί σε σύσκεψή τους, θα κατευθυνθούν στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο "Μακεδονία"). Η σημερινή ημέρα θα αφορά αποκλειστικά και μόνο την παράταξη των μηχανημάτων τους στο σημείο. «Αύριο όμως, απο τις 11 το πρωί θα προχωρήσουμε σε καθολικό αποκλεισμό του σημείου και στα δύο ρεύματα, μέχρι να λήξουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις» επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηνοτρόφων απο τα Σήμαντρα Χαλκιδικής, Δημήτρης Παπαδάκης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως διευκρίνισε, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον νομό Χαλκιδικής και από τις περισσότερες περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης, εκτιμάται ότι θα φτάσουν στο σημείο περί τις 17.00 και αύριο το πρωί, στο μπλόκο «πράσινα φανάρια», θα ενσωματωθούν συνάδελφοί τους από τη Γαλάτιστα.

Μπλόκα σε Δυτική Μακεδονία

Στην ανάπτυξη αγροτικών μπλόκων στη Δυτική Μακεδονία, ξεκινούν απο σήμερα έως και την Πέμπτη οι αγρότες της περιοχής, σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης που λήφθηκε στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης των εκπροσώπων των συντονιστικών τους επιτροπών.Πάντως, οι άσχημες καιρικές συνθήκες στην περιοχή, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσχέρεια μεγάλης μερίδας αγροτών και κτηνοτρόφων, επιβραδύνει τα σχέδια των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα στηθούν μπλόκα.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά τις 12 αναμένεται να στηθεί το αγροτικό μπλόκο στο 'Αργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Επίσης, εντός της ημέρας, αναμένεται οι αγρότες στο Καλονέρι Βοείου, να στήσουν το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας. 

Σήμερα, μετά τις 12 το μεσημέρι στήνεται και το μπλόκο στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας από αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, επισήμανε ότι υπάρχει πλάνο για τα ακριβή σημεία που θα στηθούν αγροτικά μπλόκα στην περιοχή, ωστόσο «δεν είναι τίποτα ανακοινώσιμο σήμερα».