ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντός 60 ημερών η εξόφληση των παραγωγών ευπαθών προϊόντων από τους λιανεμπόρους  

ΕΦΕΤ: Πρόστιμα €98.700 σε επτά επιχειρήσεις τροφίμων - Κεντρική Εικόνα

Εδώ και πολύ καιρό παράγοντες της αγοράς υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπάρξει σαφής και αυστηρή νομοθέτηση αναφορικά και με τον χρόνο αποπληρωμής των προμηθευτών από τους λιανέμπορους. Επιχειρηματίες από τον χώρο των τροφίμων, ιδιαίτερα, θεωρούν πολύ σημαντική αυτή την παράμετρο, σημειώνοντας την ιδιαίτερη φύση των προϊόντων και το γεγονός πως κάποια από αυτά (κυρίως τα φρέσκα & νωπά) δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλο χρόνο παραμονής στα ράφια.

Οι φωνές αυτές φαίνεται πως βρήκαν «ευήκοα ώτα» στην κυβέρνηση  καθώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθεί νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος καθυστέρησης  των πληρωμών προς τους αγρότες κατά τις εμπορικές συναλλαγές των νωπών και ευπαθών προϊόντων.

Στη ρύθμιση που θα δοθεί σύντομα σε διαβούλευση προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εμπορικές συναλλαγές με παραγωγούς νωπών ή ευπαθών αγροτικών, κτηνοτροφικών ή αλιευτικών προϊόντων, οφείλουν να εξοφλούν τα τιμολόγια συναλλαγής το αργότερο εντός 60 ημερών, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει το προϊόν.

Για οποιαδήποτε παράβαση της έγκαιρης αποπληρωμής των τιμολογίων προβλέπονται αντίστοιχα πρόστιμα, ενώ στην περίπτωση επανειλημμένων παραβάσεων προβλέπεται η προσωρινή διαγραφή της εμπορικής επιχείρησης από το Μητρώο Εμπόρων του ΥΠΑΑΤ.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, ανέφερε τα εξής:«Είναι γνωστό το πρόβλημα με τις πληρωμές των νωπών και ευπαθών αγροτικών προϊόντων. Έχουμε φτάσει στο σημείο, προϊόντα που έχουν ημερομηνία λήξης ολίγων ημερών να πληρώνονται στους παραγωγούς με επιταγές 8 και 10 μηνών, ακόμα και με ανοιχτές ημερομηνίες. Έχει γίνει έτσι ο αγρότης - και ο αγροτικός χώρος εν γένει -, ο κυριότερος πιστωτής του εμπορίου, τη στιγμή που αντιμετωπίζει ο ίδιος μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας. Όλη αυτή η στρέβλωση στηρίζεται σε ένα «παραθυράκι» της νομοθεσίας που εξουδετέρωνε, στην πράξη, τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης προωθούμε ρύθμιση σύμφωνα με την οποία δεν θα επιτρέπεται η πληρωμή των αγροτικών προϊόντων σε χρόνους πέραν των 30 έως 60 ημερών, ανάλογα με το προϊόν, σύμφωνα και με όσα ισχύουν και εφαρμόζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο επόμενο διάστημα θα δοθεί σε διαβούλευση η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία».