ΔΙΕΘΝΗ

Να αυξηθούν οι τιμές τροφίμων ζητούν οι γερμανοί αγρότες

Να αυξηθούν οι τιμές τροφίμων ζητούν οι γερμανοί αγρότες - Κεντρική Εικόνα

Με αφορμή την Πράσινη Εβδομάδα του Βερολίνου, τη μεγαλύτερη έκθεση αγροτικών προϊόντων και γευσιγνωσίας του κόσμου που εγκαινιάζεται απόψε στο Βερολίνο, οι γερμανοί αγρότες απαιτούν υψηλότερες τιμές για τα προϊόντα τους.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση αγροτικών προϊόντων παγκοσμίως, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν φέτος 1.650 εκθέτες από 66 χώρες. Η Πράσινη Εβδομάδα εγκαινιάζεται σήμερα στο Βερολίνο και ανοίγει από αύριο τις πύλες της για το κοινό.

Ωστόσο τη διοργάνωση επισκιάζουν οι έντονες αντιπαραθέσεις στον αγροτικό τομέα. Οι καταναλωτές δίνουν όλο και μεγαλύτερη έμφαση όχι μόνον σε ποιοτικά τρόφιμα και στη βιώσιμη επεξεργασία τους αλλά και στη σωστή εκτροφή και προστασία των ζώων.

Από την άλλη πλευρά όμως, οι παραγωγοί με τη σειρά τους ζητούν να αυξηθούν οι τιμές των τροφίμων. Λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσης ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου των Αγροτών Γιοάχιμ Ρούκβιντ επισημαίνει: «Υψηλότερα στάνταρ, περισσότερα τοπικά προϊόντα και μεγαλύτερη ποικιλία μπορούμε να έχουμε και να παράγουμε στη Γερμανία μόνον εάν στο μέλλον τα τρόφιμα θα διατίθενται σε υψηλότερες τιμές».

 

Υψηλότερα στάνταρ - υψηλότερες τιμές

 

Την ίδια ώρα υπογραμμίζει ότι οι αγρότες καταβάλουν προσπάθειες για να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους. «Οι γερμανοί αγρότες είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν τις συνθήκες εκτροφής και το έχουν αποδείξει ήδη. Ως αντάλλαγμα όμως περιμένουμε από τους καταναλωτές να είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν αυτά τα υψηλότερα στάνταρ που ζητούν, πληρώνοντας υψηλότερες τιμές». Ο κ. Ρούκβιντ υποστηρίζει ότι οι Γερμανοί ξοδεύουν πολύ λιγότερα για τρόφιμα απ' ό,τι άλλοι λαοί.

Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα προϊόντα και τις τιμές τους: «Την περασμένη χρονιά οι αγρότες πάλι είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται. Οι τιμή του γάλακτος παραμένει χαμηλή, του χοιρινού κρέατος αυξήθηκε μεν λίγο, αλλά παραμένει ασταθής ενώ στα σιτηρά παραμένει στάσιμη».

 

Σφραγίδα ποιότητας

 

Στην έκθεση της «Πράσινης Εβδομάδας» ο γερμανός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κρίστιαν Σμιντ θα παρουσιάσει μια ειδική σφραγίδα με την όποια θα επιβραβεύονται οι αγρότες που θα φροντίζουν για καλύτερες από εκείνες που προβλέπει η γερμανική νομοθεσία συνθήκες εκτροφής των ζώων τους.

Μέχρι τις 29 Ιανουαρίου οπότε και θα ολοκληρωθεί η έκθεση στο Βερολίνο αναμένονται περίπου 400.000 επισκέπτες για να δουν και να γνωρίσουν προϊόντα από τον αγροτικό, διατροφικό και γεωπονικό τομέα.