ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιους «πονοκεφαλιάζει» το νέο καθεστώς ενδιάμεσων εκπτώσεων

Εγκαίνια θερινών εκπτώσεων, στα 6 δισ ευρώ αναμένεται ο τζίρος - Κεντρική Εικόνα

Eνστάσεις φαίνεται πως υπάρχουν στην αγορά αναφορικά εφαρμογή του του άρθρου 114 του Νόμου 4446/2016, σχετικά με τις Κυριακές και τις εκπτώσεις, με προβλήματα να προκύπτουν από την ευελιξία που δίνεται στις τοπικές κοινωνίες να κατανείμουν όπως επιθυμούν τις τριάντα ημέρες ενδιάμεσων περιόδων, με απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη μετά από γνώμη των εμπορικών συλλόγων και των επαγγελματικών οργανώσεων της περιφερειακής ενότητα

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με αφορμή την πανελλαδική απεργία στα εμπορικά καταστήματα που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Ι.Υ.Ε) την Κυριακή 15 Ιανουαρίου έσπευσε να διευκρινίσει από την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου πως σχετικά με την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να λειτουργούν οκτώ συγκεκριμένες Κυριακές.

Επίσης αναφορικά με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις στην ίδια ανακοίνωση τόνισε πως «η ψήφιση του άρθρου 114 του νόμου 4446/2016 συμβάλλει αποφασιστικά στην εκπλήρωση δύο βασικών προϋποθέσεων για την εύρυθμη λειτουργία του λιανικού εμπορίου: πρώτον, αποτρέπεται οριστικά το ενδεχόμενο της πλήρους απελευθέρωσης των εκπτώσεων, την οποία είχαν αποδεχθεί προηγούμενες κυβερνήσεις στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, παρά τις σημαντικές αντιδράσεις από την πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων.

Δεύτερον, ενισχύονται σημαντικά οι αρμοδιότητες των περιφερειακών αρχών σχετικά με τον καθορισμό των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων. Σε αυτές τις αρχές περιλαμβάνονται και οι τοπικές συνδικαλιστικές οργανώσεις,  οι οποίες πλέον αποκτούν το δικαίωμα να διατυπώνουν γνώμη πριν εκδοθεί απόφαση Αντιπεριφερειάρχη σχετικά με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις».

Από την πλευρά του λιανεμπορίου, όμως, και ειδικά των μεγάλων αλυσίδων φαίνεται πως υπάρχουν σημαντικές ενστάσεις. Όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς το κόστος διαχείρισης τοπικών εκπτώσεων είναι πολύ μεγάλο για αλυσίδες με εκτεταμένο δίκτυο, οι οποίες δεν θα μπορούν να προχωρήσουν τον κεντρικό προγραμματισμό που έχουν ήδη χαράξει.

Επίσης, προβληματικό προκαλεί το γεγονός πως όπως φαίνεται οι αλυσίδες δεν θα έχουν και αυτές την δυνατότητα να καταθέσουν την δική τους άποψη τους στον Αντιπεριφερειάρχη σχετικά με την χρονική τοποθέτησης των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Παράλληλα, παράγοντες της  αγοράς τονίζουν πως με αυτή την νέα πραγματικότητα, στην ουσία ο καταναλωτής δεν θα μπορεί να είναι ενήμερος για τις περιόδους των ενδιάμεσων εκπτώσεων και των αντίστοιχων Κυριακών για να μπορεί να συμμετέχει. Επίσης, όπως όλα δείχνουν θα καταλήξει να μην μπορεί να ψωνίζει εμπορεύματα τρεχούσης περιόδου σε καλές τιμές αλλά πάντα θα ψωνίζει παλαιό stock στις εκπτώσεις

Γενικότερα, το θέμα φαίνεται πως δεν είναι καθόλου απλό και μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες στην αγορά. Ας μην ξεχνάμε άλλλωστε πως υπήρχε και παλαιότερα η δυνατότητα οι νομάρχες να ορίζουν τοπικά τις εκπτώσεις  όμως με την πρώτη απόπειρα εφαρμογής ζήτησαν από την κεντρική εξουσία να την πάρει από τα χέρια τους γιατί δεν έβρισκαν άκρη

Έτσι όπως καταλήγει η κατάσταση, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να οριστούν οι εκπτώσεις και Κυριακές ελεύθερες όλο το χρόνο και ο κάθε επιχειρηματίας ή επιχείρηση όταν έχει μία πρόταση προς το καταναλωτικό κοινό να τη εμφανίζει στην αγορά και η πολιτεία να ελέγχει την γνησιότητα μόνον των προτεινομένων.