ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αελλώ: Πώς ο ιστορικός κινηματογράφος πέρασε στα χέρια του ΕΦΚΑ

Αελλώ: Πώς ο ιστορικός κινηματογράφος πέρασε στα χέρια του ΕΦΚΑ - Κεντρική Εικόνα

Ένας από τους πιο εμβληματικούς κινηματογράφους στο κέντρο της Αθήνας, πέρασε από σήμερα στην ιδιοκτησία του ΕΦΚΑ, του φορέα που συγκεντρώνει όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία (παίρνοντας όχι μόνο τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία αλλά και τα χρέη τους) και στόχο έχει να αλλάξει την εικόνα της κοινωνικής ασφάλισης.

Από τις ιστορικότερες θερινές αίθουσες της Αθήνας, ο κινηματογράφος «Αελλώ» εγκαινιάστηκε το 1939 και λειτούργησε μέχρι το 1963. Το 1964 στην θέση του οικοδομήθηκε νέος με το ίδιο όνομα χειμερινός κινηματογράφος και στην ταράτσα του λειτούργησε και ο καλοκαιρινός.

Το ακίνητο περιήλθε στην κατοχή του Ταμείου Συντάξεων της Τραπέζης Αθηνών το 1949. Κατόπιν με απόφαση του τότε υφυπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών πέρασε κατά πλήρη κυριότητα στο Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος και μεταγράφηκε στα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου Αθηνών.

Το 2009 περιήλθε στην ιδιοκτησία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και πλέον είναι στα χέρια του ΕΦΚΑ.

aelo

Από το 2000 ο χώρος μετατράπηκε σε πολυκινηματογράφο.

aellw1

Συγκεκριμένα, σήμερα, το κτίριο απλώνεται σε δύο επίπεδα όπου λειτουργούν 5 χειμερινές κινηματογραφικές αίθουσες και στην ταράτσα θερινός. Η συνολική επιφάνεια δόμησης του κτιρίου είναι 2.137 τ.μ.

aellw1a