ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δώστε ό,τι... θέλετε από ασφαλιστικές εισφορές στο νέο υπερταμείο ΕΦΚΑ!

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αυτές είναι οι νέες εισφορές για τα «μπλοκάκια» - Κεντρική Εικόνα

Μπορεί καθ' ομολογία της κυβέρνησης, το νέο υπερταμείο ασφάλισης στη χώρα μας να ξεκινά την πορεία του με έλλειμμα άνω του 1 δισ. ευρώ, αλλά οι χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, δημιούργησαν σοβαρά ερωτηματικά για το πού μπορούν να οδηγήσουν οι χειρισμοί της κυβέρνησης με το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.

Χθες σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του νέου ασφαλιστικού υπερ-ταμείου,  του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), η κα Αχτσιόγλου ανέφερε ότι δίνεται δυνατότητα "μερικής καταβολής"  των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2017.  Χωρίς κανένα ελάχιστο πλαφόν δηλαδή θα μπορούν να καταβάλλουν οι επαγγελματίες, οι κάτοχοι Δελτίων Παροχής Υπηρεσιών ("μπλοκάκια") και οι αγρότες τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους με βάση το νέο σύστημα καταβολής τους, αρχής γενομένης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου οπότε πρέπει να έχει καταβληθούν οι εισφορές του Ιανουαρίου.

Αυτό σημαίνει  πως ένας ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ, στο ΕΤΑΑ και στον ΟΓΑ θα μπορεί να καταβάλει ένα οποιοδήποτε ποσό έναντι εκείνου που οφείλει να καταβάλλει βάσει του ειδοποιητηρίου του οποίου θα λάβει έως τέλος Ιανουαρίου.  

Πώς είναι δυνατόν όμως να θεσπίζεται ένας νόμος, νέο ποσοστό και ύψος εισφορών και στη συνέχεια να υιοθετείται ένα τέτοιο "δόγμα"; Το υπουργείο Εργασίας, αφού πρώτα δημιούργησε τεράστια αναστάτωση σε 1,5 εκατομμύριο επαγγελματίες, επιστήμονες, εργαζόμενους με μπλοκάκια (σ.σ. αναμένεται σχετική εγκύκλιος εντός της εβδομάδας) και αγρότες με τη θέσπιση του διπλού ασφαλιστικού χαρατσιού του 26,9% επί του εισοδήματος τους (20% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ), προφανώς υπό τον φόβο της μαζικής στάσης πληρωμών εισφορών των παραπάνω κοινωνικών ομάδων, σήμερα καλεί ακόμα και σε "έναντι" πληρωμές προς τον ΕΦΚΑ.

Με αυτή την τακτική όμως δεν ανοίγει η πόρτα για τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων στα ταμεία και νέα  ληξιπροθέσμων χρεών προς αυτά, την ίδια στιγμή που τα παλιά χρέη ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ , ενώ το έλλειμμα προβλέπεται να φτάσει το 1 δισ. ευρώ;

Μερική καταβολή τρεχουσών εισφορών

Κορυφαίο στέλεχος του ΕΦΚΑ, εξηγώντας τις δηλώσεις Αχτσιόγλου περί "δυνατότητας μερικής καταβολής" των τρεχουσών εισφορών, ανέφερε στο Capital.gr πως δεν θα υπάρχει κανένα μίνιμουμ όριο στην "έναντι" πληρωμή του ποσού των  τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών το οποίο θα πρέπει να καταβάλλει ένας επαγγελματίας, αυταπασχολούμενος ή αγρότης κάθε μήνα.

Μ΄άλλα λόγια, εξηγούν οι ίδιες πηγές,  κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να καταβάλλει ο,τι ποσό θέλει έναντι εκείνου του οποίου του έχει "χρεώσει" ο ΕΦΚΑ κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τρέχον, με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του το 2015.  Αυτό αρκεί για να έχει ένας επαγγελματίας και αγρότης ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη.

Το μη καταβαλλόμενο ποσό της τρέχουσας εισφοράς κάθε μήνα, απλά θα "καταγράφεται" ως ληξιπρόθεσμη  οφειλή του ασφαλισμένου, η οποία θα είναι φυσικά απαιτητή από τον ΕΦΚΑ (και προπαντός το ΚΕΑΟ στο οποιο θα μεταφερθούν όλες οι οφειλές προς τα ταμεία), αλλά αυτό δεν θα έχει καμία αρνητική επίπτωση στην "ασφαλιστική ενημερότητα" του επαγγελματία ή του αγρότη.