ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 5 φόροι που θα αλλάξουν την ζωή των ιδιοκτητών ακινήτων το 2017

«Ολιστικό Σχέδιο»: Ο ΕΝΦΙΑ μένει για πάντα! - Κεντρική Εικόνα

To νέο έτος 2017 όπως όλα δείχνουν, κρύβει νέες παγίδες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τις οποίες καλό θα είναι να τις νωρίζουν ήδη εξαρχής ώστε να κάνουν τον κατάλληλο προγραμματισμό τους. Αλλαγές αναμένονται στις αντικειμενικές τιμές, στους φόρους κληρονιμιάς, γονικής παροχής και μεταβίβασης, καθώς και στην αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν νέο αλλά το ίδιο σκληρό φόρο ακινήτων.  

Καταρχήν υπάρχουν κάποια ευχάριστα νέα: Το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2017 το υπουργείο Οικονομικών είναι υποχρεωμένο να έχει “διορθώσει” τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, προχωρώντας σε σημαντικές μειώσεις αυτών, ώστε να πλησιάσουν στις εμπορικές αξίες, καθώς σήμερα βρίσκονται σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα όλοι οι φόροι που συνδέονται με τα ακίνητα να είναι υπέρμετρα “φουσκωμένοι” – χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά οι αποποιήσεις κληρονομιάς, αφού όλο και περισσότεροι προτιμούν να… χαρίσουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν από τους γονείς τους, παρά να πληρώσουν τον εξωπραγματικά βαρύ φόρο κληρονομιάς.

Με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να υπάρξει και σημαντική ελάφρυνση του φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής, όμως παράλληλα αλλαγές θα έχουμε και στον φόρο μεταβίβασης, όπου τα αφορολόγητα όρια που υπάρχουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας θεωρούνται πολύ υψηλά (ενώ με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών θα γίνουν ακόμα πιο υψηλά) και εξετάζεται η μείωσή τους. Σημειωτέον ότι σήμερα το αφορολόγητο όριο για απόκτηση πρώτης κατοικίας τοποθετείται στις 200.000 ευρώ για άγαμο και στις 250.000 ευρώ για έγγαμο, και προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για το καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το καθένα από τα επόμενα.

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες φυσικά δεν μπορεί να αφήσουν ανεπηρέαστο τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος υπολογίζεται βάσει αυτών. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες  θα πληρώσουν λιγότερα από φέτος. Κι αυτό διότι τα έσοδα που πρέπει να εισπράξει το κράτος από τον όποιο φόρο ακινήτων παραμένουν ίδια ανεξαρτήτως αντικειμενικών τιμών (2,65 δις ευρώ), και επομένως είναι δύσκολο να υπάρξουν ελαφρύνσεις.

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν άλλο φόρο, που θεωρητικά θα είναι πιο δίκαιος, καθώς θα υπολογίζεται μόνο με βάση την αξία του ακινήτων, και όχι με φόρο ανά τετραγωνικό, όμως θα έχει ένα χαμηλό αφορολόγητο όριο, ενώ οι συντελεστές θα φτάνουν ως και το 2% για τους… έχοντες.

Παράλληλα, στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι η πλήρης απαλλαγή των πιο ευάλωτων ιδιοκτητών ακινήτων, με χαμηλό εισόδημα και χαμηλή αξία ακινήτων, από τον νέο φόρο, με την “τρύπα” στα έσοδα να καλύπτεται από την επέκταση του συμπληρωματικού φόρου στις εκτός σχεδίου εκτάσεις.

Όλα αυτά βέβαια είναι υπό την αίρεση του τελικού “ΟΚ” που θα πρέπει να δώσουν οι δανειστές, προκειμένου οι αλλαγές που προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να κριθούν επαρκείς για τη διασφάλιση των φορολογικών εσόδων και να εφαρμοστούν στην πράξη.