ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 4 συντελεστές που αυξάνουν τα ασφάλιστρα των ΙΧ - Ποιοι και πού θα πληρώνουν τα περισσότερα

Εσοδα 5,7 δισ. στο δημόσιο από την πώληση αυτοκινήτων - Κεντρική Εικόνα

Σημαντικές επιβαρύνσεις στην τσέπη των ασφαλισμένων αναμένεται να φέρει η αναπροσαρμογή των τιμών στην ασφαλιστική αγορά οχημάτων το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα η ασφάλεια για το ΙΧ και την μοτοσυκλέτα αναμένεται να κοστίζει περισσότερο και αυτό για δύο κυρίως λόγους:

- Πρώτο, λόγω των μεγάλων μειώσεων που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια στα ασφάλιστρα

- Δεύτερο, λόγω της αύξησης των τροχαίων ατυχημάτων και των επιβαρύνσεων που έχουν επιφέρει στην ασφαλιστική αγορά. 

Ήδη οι ασφαλιστικές εταιρείες σχεδιάζουν τις αυξήσεις, οι οποίες σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς θα είναι κοντά στο 5%, γεγονός που θα σημάνει αύξηση για μια μέση ασφάλεια από 7 ως και 12 ευρώ το εξάμηνο για μια μέση ασφάλεια, όμως φαίνεται ότι αυτή δεν θα είναι η μόνη επιβάρυνση. Η αύξηση στο ασφάλιστρο σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερη καθώς συνδυαστικά θα υπάρξει και μείωση στις εκπτώσεις και τις προσφορές που κάνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και κάπως έτσι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο.

Παράλληλα οι ασφαλιστικές προσανατολίζονται να εντάξουν στον τρόπο καθορισμού του ασφαλίστρου κάποιες σταθερές οι οποίες θα επηρεάζουν το ασφάλιστρο. Έτσι θα παίζουν ρόλο:

1. Η ηλικία του οδηγού,

2. Ο τύπος του αυτοκινήτου ή της μοτοσικλέτας,

3. Η ηλικία του οχήματος,

4. Ο τόπος που ζει ο ιδιοκτήτης του οχήματος καθώς υπάρχουν περιοχές με αυξημένους συντελεστές τροχαίων ατυχημάτων.

Με λίγα λόγια κάτοχοι παλιών αυτοκινήτων που κατοικούν σε περιοχές με υψηλό δείκτη σε τροχαία θα πληρώνουν περισσότερα χρήματα για την ασφάλεια του αυτοκινήτου τους από άλλους που έχουν νεώτερο αυτοκίνητο και κατοικούν σε περιοχή με χαμηλό δείκτη τροχαίων ατυχημάτων.