ΕΛΛAΔΑ

Η ΕΕ χάρισε στην ΕΛΑΣ τζιπ 20ετίας που κανείς δεν ήθελε σε δημοπρασία!

Η ΕΕ χάρισε στην ΕΛΑΣ τζιπ 20ετίας που κανείς δεν ήθελε σε δημοπρασία! - Κεντρική Εικόνα

Με 25 θηριώδη και ημιθωρακισμένα τζιπ, κατασκευασμένα για «ειδικές αποστολές», δωρεά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ρίχνεται η Ελληνική Αστυνομία, στη μάχη κατά της βαριάς εγκληματικότητας, σε περιοχές με ιδιαίτερα προβλήματα, όπως η Δυτική Αττική.

Πρόκειται για αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν για κάποιο διάστημα από την ευρωπαϊκή αποστολή για την αντιμετώπιση προβλημάτων αστυνομικής φύσεως στο Κόσσοβο και στην συνέχεια παρέμεναν στο τελωνείο αχρησιμοποίητα, παρά το γεγονός ότι είναι σχεδόν καινούργια και σε άριστη κατάσταση.

Τα 25 ημιθωρακισμένα Toyota Land Cruiser δόθηκαν ως δωρεά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Τα δέκα από αυτά θα διατεθούν στις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) της Δυτικής Αττικής, συμβάλλοντας έτσι στο επικαιροποιημένο σχέδιο αστυνόμευσης των δυτικών συνοικιών της Αττικής.

Το σχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δραστηριότητα πέντε επιπλέον ΟΠΚΕ σε περιοχές τις Αττικής που έχουν αυξημένη εγκληματικότητα όπως το Μενίδι, το Ζεφύρι, τα Ανω Λιόσια κ.ά. Σημειώστε πως από τα υπόλοιπα 15 Land Cruiser, τα 10 θα δοθούν σε δυνάμεις της Αττικής, ένα θα δοθεί στη Κρήτη και τέσσερα στη Θεσσαλονίκη.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα αυτά οχήματα για την ΕΛΑΣ δεν είναι και τόσο... νέα. Πρόκειται για 20ετίας Toyota Land Cruicer που «αλώνιζαν» στο Κόσοβο, με την ευρωπαϊκή δύναμη EULEX. Εχουν αλεξίσφαιρα τζάμια και ειδική θωράκιση στις πόρτες. Εχουν γράψει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες δύσκολα χιλιόμετρα στο κοντέρ τους, αλλά σύμφωνα με τους εδώ τεχνικούς ελέγχους που έγιναν (δεν γνωρίσουμε από ποιους), τα αυτοκίνητα είναι τεχνικά ΟΚ για να κυκλοφορήσουν στους ελληνικούς δρόμους.

Ωστόσο ας λάβουμε και μια διόλου ασήμαντη λεπτομέρεια υπόψη μας. Αυτά τα οχήματα -όπως και πολλά άλλα οχήματα της EULEX- είχαν βγει σε δημοπρασία, αλλά προφανώς δεν υπήρξε ουδείς ενδιαφερόμενος. Έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να τα δωρίσει στην Ελλάδα μην έχοντας τι άλλο να τα κάνει...