ΔΙΕΘΝΗ

Τι συμβουλεύει τον Tραμπ ο Έλληνας εφοπλιστής Τζον Αγγελικούσης

Τι συμβουλεύει τον Tραμπ ο Έλληνας εφοπλιστής Τζον Αγγελικούσης  - Κεντρική Εικόνα

Ο Ελληνας εφοπλιστής Τζον Αγγελικούσης περιμένει από τον Ντόναλντ Τραμπ να δημιουργήσει νέες επιχειρήσεις στην πάσχουσα ναυτιλιακή βιομηχανία μέσω των δαπανών στις υποδομές και την αύξηση της παραγωγής ενέργειας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα παίξει θετικό ρόλο στη ναυτιλία αναφορικά με την επέκταση των υποδομών. Οι ΗΠΑ χρειάζονται μεγάλη επέκταση των υποδομών τους», ανέφερε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας στην «Wall Street Journal».

Ο κ. Αγγελικούσης διαθέτει τρεις ξεχωριστές εταιρείες, με στόλο που αποτελείται από 133 υπερδεξαμενόπλοια, με πλοία τα οποία μεταφέρουν στέρεο φορτίο και μεταφορείς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η εμπορική αξία του στόλου του κοστολογείται περίπου στα $6,9 δισ., ο έκτος μεγαλύτερος στον Κόσμο, σύμφωνα με τον φορέα παροχής θαλάσσιων δεδομένων «VesselsValue».

Τα περισσότερα από τα πλοία είναι ναυλωμένα σε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και βασικών εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων της «Exxon Mobil Corp.», την «BHP Billiton Ltd.» και την «Cargill Corp». Ο δισεκατομμυριούχος ήταν ο κορυφαίος αγοραστής πλοίων ξηρού φορτίου κατά το περασμένο έτος και δαπάνησε, επιπλέον, 1 δισεκατομμύριο τον Ιούνιο για οκτώ δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο κ. Τραμπ έχει υποσχεθεί να δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα που θα έχουν ως στόχο την αναβάθμιση των υποδομών της χώρας. Αλλά, η υπόσχεσή του να καταργήσει τις παγκόσμιες εμπορικές συμφωνίες, όπως η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (North American Free Trade Agreement) και της Δια-Ειρηνικής Συνεργασίας (Trans-Pacific Partnership), θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στην ναυτιλιακή βιομηχανία σε μια εποχή που το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να αυξηθεί μόλις κατά 1,7% φέτος, σημειώνοντας το βραδύτερο ρυθμό από την οικονομική κρίση του 2008, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Ο κ. Αγγελικούσης ευελπιστεί να μην εμπλακεί ο κ. Τραμπ σε έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. «Δεν θα υπάρξει νικητής σε έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο. Θα πρέπει να τους αφήσουμε στην ησυχία τους και να συνεχίσουμε το εμπόριο», συμβούλευσε ο Ελληνας μεγιστάνας τον κ. Τραμπ από την «WSJ».

Από την εκλογή του κ. Τραμπ, ο δείκτης Baltic Dry, ένας μετρητής του κόστους για την μεταφορά πρώτων υλών, όπως το τσιμέντο, ο χαλκός και το σιδηρομετάλλευμα, έχει αυξηθεί σταθερά, κλείνοντας την Πέμπτη σε υψηλό 23 μηνών.

Ο κ. Αγγελικούσης ανέφερε πως η υπόσχεση του νεοεκλεγμένου Προέδρου να ενισχύσει την εξόρρυξη πετρελαίου και να μειώσει τους περιορισμούς θα είναι επ’ ωφελεία των επιχειρήσεών του και των πλοίων του που μεταφέρουν βαρέα καύσιμα στην αγορά των ΗΠΑ, όπως και της εξαγωγής ελαφρύτερων καυσίμων. «Θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη δραστηριότητα στο πετρέλαιο και το αέριο», είπε χαρακτηριστικά».

Ο κ. Αγγελικούσης πρόσθεσε πως αναμένει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής κατά τη συνάντηση του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών – Organization of the Petroleum Exporting Countries) στις 30 Νοεμβρίου.

«Το Brent είναι χαμηλά, περίπου $46 το βαρέλι επειδή οι περισσότεροι δεν προβλέπουν κάποια συμφωνία», δήλωσε. «Αλλά, εγώ θεωρώ πως θα υπάρξει μία γιατί ο ΟΠΕΚ την χρειάζεται. Μία ανατίμηση στα $50 με 60$ το βαρέλι είναι καλή για τους Αραβες επειδή έτσι θα μπορέσουν να βγάλουν κάποια χρήματα, χωρίς ωστόσο να το παρακάνουν».