ΑΓΟΡΕΣ

DBRS: Διατήρησε την Πορτογαλία στο «ΒΒΒ-» με αρνητικό outlook

DBRS: Διατήρησε την Πορτογαλία στο «ΒΒΒ-» με αρνητικό outlook - Κεντρική Εικόνα

Η DBRS επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «ΒΒΒ-» για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, διατηρώντας σταθερό το outlook.

H απόφαση ήταν κρίσιμη για την χώρα της Ιβηρικής, καθώς αν υποβαθμιζόταν θα έχανε την επενδυτική βαθμίδα και τα ομόλογα της δεν θα ήταν επιλέξιμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως διευκρίνισε ο MarioGaghi. 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο οίκος αξιολόγησης με έδρα τον Καναδά, το "ΒΒΒ-" αντανακλά την τήρηση των δημοσιονομικών κανονισμών της Ε.Ε. από την Πορτογαλία, η οποία βοηθάει στην ενίσχυση αξιόπιστων μακροοικονομικών πολιτικών.

Την αξιολόγηση στηρίζουν και η ευνοϊκή δομή ωρίμανσης του χρέουςκαθώς και το ισοσκελισμένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. 

Το σταθερό outlook αντανακλά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Πορτογαλία στην μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και στην ενίσχυση του τραπεζικού τομέα. Η ανάπτυξη ήταν αδύναμη το πρώτο μισό του 2016, καθώς συρρικνώθηκαν οι επενδύσεις και επιβραδύνθηκαν οι εξαγωγές και αναμένεται να παραμείνει ήπια σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Όπως τονίζει η DBRS, τα καθοδικά ρίσκα παραμένουν σημαντικά.