ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολάντ: «Ο Τσίπρας ήθελε να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία, μου είπε ο Πούτιν»

Κρεμλίνο: Η συνάντηση Πούτιν - Τσίπρα θα κλείσει μια δύσκολη περίοδο στις σχέσεις των δύο χωρών - Κεντρική Εικόνα

«Η Ελλάδα μάς ζήτησε να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία» στην περίπτωση Grexit, φέρεται να είπε ο Βλάντιμιρ Πούτιν στον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με βιβλίο που κυκλοφόρησε την Πέμπτη για τον πρόεδρο της Γαλλίας.

Στο βιβλίο δύο δημοσιογράφων της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, με τον τίτλο «Ένας πρόεδρος δεν πρέπει να τα λέει αυτά», υπάρχει απόσπασμα το οποίο αναφέρεται στην ελληνική κρίση όπως εκτυλίχθηκε το καλοκαίρι του 2015.

Συγκεκριμμένα, περιλαμβάνονται εκμυστηρεύσεις του Γάλλου Προέδρου στους δύο δημοσιογράφους. Ο Ολάντ περιγράφει μια συνομιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. 

«Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία: Η Ελλάδα μάς ζήτησε να τυπωθούν δραχμές στη Ρωσία, καθώς δεν έχουν πια πιεστήριο να το κάνουν», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος στον Γάλλο πρόεδρο.


Αναλυτικά:

  • Πούτιν: «Οφείλω να σου δώσω μία πληροφορία (...) Η Ελλάδα μας κατέθεσε αίτημα εκτύπωσης δραχμών στη Ρωσία, επειδή δεν έχουν πλέον τυπογραφείο για να το κάνουν”. Αυτό αποτέλεσε για τους συγγραφείς του βιβλίου απόδειξη ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμαζόταν εκείνη τη στιγμή να εγκαταλείψει την Ευρώπη. Και συνέχισε ο Πούτιν: "θα ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία, για να καταλάβεις καλά ότι αυτό δεν είναι καθόλου κάτι που επιθυμούμε».
  • Ολάντ: «Αναρωτιέμαι γιατί μου το έλεγε αυτό. Ίσως για να μην κριθεί ως υπεύθυνος ότι έχει σπρώξει την Ελλάδα στην έξοδο και, δευτερευόντως, για να μου πει -δεν ήταν κακή ιδέα- ότι αυτό θα ήταν ένας κίνδυνος (σ.σ. το Grexit) που έπρεπε να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί».

Τι λέει η κυβέρνηση

«Επικοινωνίες μεταξύ των δύο ηγετών υπήρξαν, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο θέμα από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αντιθέτως, κοινός τόπος ήταν ότι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», δηλώνει κυβερνητική πηγή στο Αθηναϊκό πρακτορείο