ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Θα γίνει η Nova ο Μαρινόπουλος των media;

Θα γίνει η Nova ο Μαρινόπουλος των media;  - Κεντρική Εικόνα

Δύο εβδομάδες πέρασαν αφότου ξεκίνησαν και επίσημα οι διαδικασίες του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ) της Forthnet και κανένας από τους υφιστάμενους μετόχους της εταιρείας δεν εκδήλωσε το ενδιαφέρον να βάλει χρήματα  για την κάλυψή του. Κάτι που σημαίνει ότι η πιθανότερη εξέλιξη για την εισηγμένη θα είναι να περιέλθει στις πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους θα πρέπει να βρουν μια λύση για να μην καταρρεύσει ο «μεγάλος ασθενής» της συνδρομητικής τηλεόρασης. Τα σενάρια είναι λίγα και δύσκολα, και σε μεγάλο βαθμό παραπέμπουν σε μία «λύση» τύπου Μαρινόπουλου.

Όταν πριν μερικούς μήνες η Forthnet ανακοίνωσε τη διαδικασία του ΜΟΔ σε συνεργασία με τις τράπεζες στόχος της ήταν η άντληση 99 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 70 εκατ. ευρώ θα πήγαιναν στην εξόφληση υποχρεώσεων σε υφιστάμενα ομολογιακά δάνεια, ενώ άλλα  28 εκατ. ευρώ επρόκειτο να καλύψουν κεφάλαια κίνησης για την επόμενη χρονιά. Απώτερος στόχος ήταν, με τη μερική αποπληρωμή των υφιστάμενων κοινών ομολογιακών δανείων 325 εκατ. ευρώ, οι υπόλοιπες δανειακές υποχρεώσεις 255 εκατ. ευρώ της εισηγμένης να αναδιαρθρωθούν σε ένα νέο ομολογιακό δάνειο, οκταετούς διάρκειας.

Η διαδικασία υπέρ των παλαιών μετόχων, έδινε την ευχέρεια στους σημερινούς μετόχους της Forthnet να βάλουν τα χρήματα και να αποκτήσουν και τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας μια και το δάνειο (εφόσον καλυφθεί και ασκηθεί το δικαίωμα) θα αντιστοιχεί πλέον, σε μετοχές, στο 75% του μετοχικού κεφαλαίου. Δηλαδή: όποιος «βάλει» τα 99 εκατ. Ευρώ του ΜΟΔ παίρνει και τον πλήρη έλεγχο.

Οι δύο εβδομάδες όμως πέρασαν και οι παλαιοί μέτοχοι μάλλον δεν «κινήθηκαν». Επίσημα, η Forthnet θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της συμμετοχής των ενδιαφερομένων στην έκδοση των ομολογιών μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου. Στην αγορά όμως είναι διάχυτη η πληροφόρηση ότι κανείς από τους σημερινούς μετόχους δεν «πόνταρε» στο ΜΟΔ. Και κατά την ίδια πληροφόρηση ο λόγος είναι ότι κανείς από τους σημερινούς μετόχους δεν θέλει να βάλει επιπλέον κεφάλαια στην εταιρεία με τις αστρονομικές υποχρεώσεις των 325 εκατ. Ευρώ, η οποία έχει και απέναντι τους μια εχθρική διοίκηση.

Ποιοι είναι όμως οι μέτοχοι της Forthnet;

Ο μέχρι πρότινος μεγαλομέτοχος του εισηγμένου ομίλου, η Emirates Telecommunications (EIT) από το Ντουμπάι, δεν πούλησε το μερίδιό της (45%) στη Wind και τη Vodafone από τους οποίους είχε προσφορά αλλά μεταβίβασε το 20,6% της Forthnet στη Massar Investments. Πρόκειται για τo επενδυτικό όχημα του Άραβα δισεκατομμυριούχου Αμπντουλ Αζίζ αλ Γκουρχέρ, από το Ντουμπάι. Το υπόλοιπο 22,6% παραμένει στην Tunisie Telecom, μετά την εξαγορά της μαλτέζικης εταιρείας τηλεπικοινωνιών Go η οποία και κατείχε το ποσοστό αυτό μέσω της εμπλοκής της ΕΙΤ στην Τυνησιακή εταιρεία. Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Forthnet παραμένει η Wind, με 33%, η οποία όμως δεν εκπροσωπείται στο ΔΣ, κάτι που τελευταία προκαλεί τριβές με τη διοίκηση Παπαδόπουλου, με πιο πρόσφατη εμπλοκή το εξώδικο των «γαλάζιων» για τις αποφάσεις του ΔΣ της Forthnet τόσο για την αναχρηματοδότηση όσο και για το ΜΟΔ. Μικρότερος μέτοχος με 6,5% είναι η Vodafone με 6,5%. Οι δύο εταιρείες όμως έχουν μεταξύ τους συμφωνία option για «μοιρασιά» του ποσοστού, μετά από εκχώρηση πακέτου 13,25% του ποσοστού της Wind στη Forthnet, προς τη Vodafone. Και οι δύο σε κάθε περίπτωση ελέγχουν περίπου το 40%.

Τι μέλει γενέσθαι;

Εάν στις προσεχείς δύο εβδομάδες δεν εμφανισθεί ένας «λευκός ιππότης» τότε η διαδικασία του ΜΟΔ θα έχει αποτύχει. Τι προβλέπεται σε μια τέτοια περίπτωση;

Η συμφωνία της Forthnet με τις τράπεζες προέβλεπε ότι εάν το ΜΟΔ συγκεντρώσει λιγότερα από 70 εκατ. Ευρώ, διαμορφώνονται δύο σενάρια: το ευνοϊκότερο για την Forthnet είναι η ακύρωση της διαδικασίας του ομολογιακού και η επιδίωξη μιας νέας συμφωνίας με τις τράπεζες στη βάση των κεφαλαίων που θα έχουν συγκεντρωθεί. Το «δύσκολο» σενάριο θα είναι η ακύρωση του ΜΟΔ χωρίς συμφωνία με τις τράπεζες. Κάτι που θα στείλει τη Forthnet σε περιδίνηση καθώς η εταιρεία δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς χρηματοδότηση.

‘Όμως αυτό πλέον είναι και το επικρατέστερο σενάριο, καθώς κατά τις πληροφορίες, ούτε η Wind και η Vodafone, αλλά ούτε και οι Άραβες  μέτοχοι της Forthnet έχουν δείξει ενδιαφέρον να ρίξουν χρήμα. Έτσι, σύμφωνα με τις ενδείξεις, και εφόσον δεν παρουσιαστεί «λευκός ιππότης», το τελευταίο σενάριο είναι και το επικρατέστερο.

Και τι θα συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση;

Οι πληροφορίες από την αγορά είναι αμφίσημες, αλλά οι περισσότερες συγκλίνουν ότι με τις τράπεζες να έχουν στα χέρια τους μια «βόμβα» υποχρεώσεων άνω των 300 εκατ. ευρώ, αναμφίβολα θα κινηθούν σε μια «διαλλακτική» γραμμή. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά των Wind και Vodafone θα υπάρξει μια νέα προσφορά για την απόκτηση του ελέγχου και της πλειοψηφίας, σε σαφώς χαμηλότερο επίπεδο από αυτή του 2014. Παράλληλα, και κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα επανέλθει το αίτημα των Wind και Vodafone προς τις τράπεζες για «κούρεμα» των υποχρεώσεων της Forthnet τι οποίες βλέπουν ως μη εύκολα εξυπηρετήσιμες.

Άλλωστε, τώρα το παράδειγμα της συμφωνίας για την Μαρινόπουλος λειτουργεί ως προπομπός των όρων λειτουργίας της ελληνικής αγοράς.