ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με ανώτατο συντελεστή 40% θα φορολογούνται οι αδήλωτες καταθέσεις

Με ανώτατο συντελεστή 40% θα φορολογούνται οι αδήλωτες καταθέσεις - Κεντρική Εικόνα

Με φορολόγηση που θα φτάνει το 40% και με πλήρη απαλλαγή από ποινικές ευθύνες θα φορολογούνται όσοι αποκαλύψουν αδήλωτα κεφάλαια. Τουλάχιστον αυτή φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες ότι είναι η πρόταση του ΥΠΟΙΚ προς τους θεσμούς για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων καταθέσεων. Η απάντηση αναμένεται να έρθει εντός των επόμενων ημερών προκειμένου να δοθεί και το πράσινο φώς για να κατατεθούν στη βουλή οι σχετικές διατάξεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η τελευταία ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς για τη ρύθμιση των αδήλωτων καταθέσεων προβλέπει:

- τη φορολόγηση των κεφαλαίων που θα αποκαλυφθούν εθελοντικά από τους κατόχους τους με βάση την κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος που ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκε το εισόδημα. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αυτό σημαίνει ότι ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης των κεφαλαίων που θα αποκαλύπτονται θα ανέρχεται σε 40%.

Θα εναπόκειται στον φορολογούμενο να αποδείξει με στοιχεία το έτος που αποκτήθηκε το εισόδημα.

- την πλήρη απαλλαγή από ποινικές ευθύνες για φοροδιαφυγή για τα ποσά που θα δηλώνονται. Αυτό θεωρείται στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα αποτελέσει κίνητρο για συμμετοχή στη ρύθμιση από όσους έχουν μεγάλα ποσά καθώς θα αποφύγουν τον κίνδυνο να εντοπισθούν αργότερα και να βρεθούν αντιμέτωποι και με κακουργηματικές διώξεις. Στο ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν ότι οι πιθανότητες να εντοπισθεί κάποιος που διαθέτει μαύρα κεφάλαια στο εξωτερικό θα είναι αυξημένες λόγω της ενεργοποίησης του μηχανισμού ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών που έχουν υπογράψει τη σχετική διεθνή συμφωνία για το πρότυπο του ΟΟΣΑ

- την μερική ή πλήρη απαλλαγή από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις για την εκπρόθεσμη πληρωμή του φόρου. Η μερική ή πλήρης απαλλαγή θα εξαρτάται από τον αριθμό των δόσεων στις οποίες πρόκειται να εξοφληθεί ο φόρος που θα προκύψει για την νομιμοποίηση του εισοδήματος. Στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης θα δίνεται πλήρης απαλλαγή και στην περίπτωση εξόφλησης σε δόσεις θα δίνεται μερική απαλλαγή.

- η εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων θα γίνεται με την υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων.

Η οριστικοποίηση της μορφής που θα πάρει η ρύθμιση των αδήλωτων κεφαλαίων αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων ημερών προκειμένου οι σχετικές διατάξεις να περιληφθούν στο υπό κατάρτιση φορολογικό πολυνομοσχέδιο. Στο φορολογικό πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και τα κίνητρα για την επέκταση της χρήσης πλαστικού χρήματος και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα.