ΑΓΟΡΕΣ

Στάση αναμονής από αγοραστές και πωλητές στο Χ.Α.

Στάση αναμονής από αγοραστές και πωλητές στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Επιφυλακτικότητα και σαφώς κατεβασμένες συναλλαγές, είναι τα μέχρι στιγμής χαρακτηριστικά της πρώτης συνεδρίασης της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με την συναλλακτική απονεύρωση να οφείλεται, σε κάποιο βαθμό και στην αργία που έχουν αρκετές Ευρωπαϊκές Αγορές (του Αγίου Πνεύματος για τη Δυτική Εκκλησία), όπως Γερμανία, Δανία, Αυστρία, Νορβηγία και Ελβετία.

Μάλλον χαμηλές οι συναλλαγές και στην Αγορά Παραγώγων, όπου τίποτα δεν δείχνει ότι έχουμε μπει σε εβδομάδα λήξης συμβολαίων !

Στα μέχρι στιγμής χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και η απόλυτη απροθυμία λήψης "πρωτοβουλιών" για τίτλος μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, όπου στην συντριπτική τους πλειονότητα επιμένουν στην απόλυτη συναλλακτική απαξίωση, κάτι που θεωρείται απόλυτα ανασταλτικό στοιχείο για τους εγχώριους "κωδικούς λιανικής", οι οποίοι παραμένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς.

Σε μία συνεδρίαση όπου ο Γενικός Δείκτης έχει αλλάξει αρκετές φορές πρόσημα, για το θετικό πρόσημο, μέχρι στιγμής, δείχνουν να φροντίζουν οι "καταπιεσμένοι" των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων ΔΕΗ και Coca-Cola HBC, οι τίτλοι των οποίων έρχονατι από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ σχετικές βοήθειες δίνουν οι Κύπρου (τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), ΕΧΑΕ και Μέτκα (με κέρδη μεγαλύτερα του 1% οι δύο τελευταίοι τίτλοι).

Ανεξαρτήτως προσήμων, η "μεγάλη εικόνα" του ταμπλό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και απογοητευτική, συναλλακτικά, ακόμα και μέσα στον FTSE25, με τον τίτλο του ΟΛΠ να έχει διακινήσει λιγότερα από 250 τεμάχια, ενώ χαμηλότερα των 5000 τεμαχίων είναι οι συναλλαγές σε Τιτάνα και Μέτκα.

Συναλλακτικό όγκο χαμηλότερα των 10000 τεμαχίων έχουν οι ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda Development, Folli Follie Group και όλα αυτά ενώ έχουν συμπληρωθεί περισσότερες από τρεις ώρες συναλλαγών.

Με τα παραπάνω δεδομένα, το τελικό πρόσημο του Δείκτη πιθανότατα θα κριθεί το τελευταίο ημίωρο, καθώς ελάχιστες εντολές σχετικού "ειδικού βάρους", προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση, σε Δεικτοβαρείς μετοχές, θα διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις.

Χαμηλότερα του 25αρη, πλην των Κύπρου και Αττικής, δεν υπάρχει άλλος τίτλος που να συνδυάζει αξιοπρόσεκτα κέρδη με σχετικά "πειστικές" συναλλαγές.