ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία: Προεδρικό βέτο στην πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς

Πορτογαλία: Προεδρικό βέτο στην πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς - Κεντρική Εικόνα

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, ο συντηρητικός Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, άσκησε βέτο σήμερα σε ένα διάταγμα με το οποίο θα υποχρεώνονταν οι τράπεζες να ενημερώσουν τις φορολογικές αρχές για τα υπόλοιπα όλων των τραπεζικών λογαριασμών που ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ.

Η επικύρωση του διατάγματος αυτού θα ήταν "ένας αρνητικός ή ακόμη και αντιπαραγωγικός παράγοντας για την οικονομική κατάσταση και την οικονομία" της Πορτογαλίας και θα έθετε σε κίνδυνο "την εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών", ανέφερε σε ανακοίνωση η πορτογαλική προεδρία.

Θα ήταν επίσης "πολιτικά άκαιρη" η εφαρμογή αυτού του διατάγματος σε μια περίοδο που ο τραπεζικός τομέας της Πορτογαλίας περνά μια "πολύ ευαίσθητη" περίοδο, εκτιμά ο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

"Η εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών είναι βασικής σημασίας για τη δύσκολη επανεκκίνηση των επενδύσεων, χωρίς τις οποίες δεν θα υπάρξει ούτε ανάπτυξη και εργασία, ούτε οικονομική σταθερότητα", προειδοποίησε.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση εκτιμά ότι το διάταγμα αυτό, στόχος του οποίου ήταν να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, θα εναρμόνιζε την πορτογαλική νομοθεσία με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τις συμφωνίες για την αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών με τις ΗΠΑ. Με τις συμφωνίες αυτές οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποκτήσουν πληροφορίες για τους υπηκόους τους που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό προκειμένου να φοροδιαφύγουν. Όμως η κυβέρνηση κατηγορείται ότι επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο, προσπαθώντας να επιβάλει στις τράπεζες να δώσουν πληροφορίες για τους λογαριασμούς όλων των κατοίκων της χώρας, Πορτογάλων και αλλοδαπών, αν και περιόρισε την πρόσβαση της εφορίας μόνο σε εκείνους που έχουν υπόλοιπο άνω των 50.000 ευρώ.

Η Επιτροπή για την προστασία των προσωπικών δεδομένων της Πορτογαλίας έκρινε ότι το διάταγμα ήταν αντισυνταγματικό και οι ενώσεις των καταναλωτών κατήγγειλαν "το τέλος του τραπεζικού απορρήτου".

Ορισμένοι οικονομολόγοι προέβλεψαν ότι θα γινόταν "φυγή κεφαλαίων" αν επικυρωνόταν το διάταγμα, σε μια περίοδο που οι πορτογαλικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα ευπαθείς και αγωνίζονται να επανακάμψουν μετά την κρίση χρέους.