ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η Vodafone σηκώνει το γάντι του ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες

Την δέσμευση ότι η Vodafone θα στηρίξει την ανάπτυξη στην Ελλάδα με επενδύσεις σε τεχνολογίες για το μέλλον με βάση τις οπτικές ίνες και θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη που συνδέεται με την ψηφιοποίηση της οικονομίας με επίκεντρο τα δίκτυα νέας γενιάς, το Internet of things και τις υπηρεσίες cloud, αναπτύσσοντας σύγχρονες ψηφιακές υποδομές ώστε η χώρα να μπορεί να ανταγωνίζεται με ίσους όρους στη διεθνή αγορά, διατύπωσαν στελέχη της εταιρείας σε ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στα κεντρικά γραφεία του ομίλου
Όπως τονίστηκε, στόχος του επενδυτικού σχεδίου της Vodafone είναι η εγκατάσταση και ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών που θα φτάσουν στα κτίρια και στα σπίτια χιλιάδων ελλήνων καταναλωτών (FFTB και FTTH). Οι εκπρόσωποι της εταιρείας ανέφεραν πως η υλοποίηση ενός έργου τέτοιας εμβέλειας θα προσφέρει την απαραίτητη τεχνολογική ώθηση στη χώρα, θα τονώσει τον ανταγωνισμό και θα δημιουργήσει το έδαφος για νέα προϊόντα και υπηρεσίες από τις επιχειρήσεις.
Επίσης, το επενδυτικό πρόγραμμα της Vodafone θα επιταχύνει τη διείσδυση των δικτύων νέας γενιάς στα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και θα βοηθήσει στην ταχύτερη εκπλήρωση των εθνικών στόχων για την ευρυζωνικότητα, στο πλαίσιο των στόχων της ΕΕ για το 2020, δηλαδή ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο 30 Mbps για όλους και 100 Mbps τουλάχιστον για το 50% του πληθυσμού.
Μετά την εξαγορά της hol, η Vodafone Ελλάδος ξεκίνησε την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου 500 εκατ. έως το 2020, που αφορά στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς κινητής & σταθερής για την περαιτέρω στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και την παροχή νέων δυνατοτήτων στους
καταναλωτές, στην ανάπτυξη υπηρεσιών τηλεόρασης, σε αναβαθμίσεις προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και του δικτύου λιανικής της Vodafone. Ήδη έχουν ήδη ξεκινήσει εφαρμογές δικτύων οπτικών ινών (FTTC) σε Ν. Ιωνία, Φρεαττύδα, Γηροκομείο, Παγκράτι και Ν. Κόσμο.
Όπως επισημάνθηκε, υπάρχει άμεση σύνδεση της ευρυζωνικότητας και της ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς μελέτες δείχνουν ότι όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα διείσδυσης τόσο υψηλότερη είναι η θετική επίδραση στην αύξηση του ΑΕΠ. Σύμφωνα με την μελέτη του Vodafone Institute “Shaping the Gigabit Society” που εκπονήθηκε από την “Arthur D. Little” για λογαριασμό της ομίλου Vodafone, η αύξηση του αριθμού των συνδέσεων οπτικών ινών σε μία χώρα κατά 1% κατ’ έτος συσχετίζεται με την άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,02% και 0,04% κάθε χρόνο (περίπου 35 - 70 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, με βάση το ΑΕΠ του 2015).
Οι επικεφαλής του ομίλου εστίασαν στα οφέλη της ανάπτυξης του δικτύου υπερ-υψηλών ταχυτήτων Vodafone, τονίζοντας πως υπάρχει και η διάθεση, η στρατηγική και τα κεφάλαια για να προχωρήσει στην υλοποίηση δικτύων νέας γενιάς, προσφέροντας έτσι τις καλύτερες τεχνολογίες για την καινοτομία και ανάπτυξη. Έτσι:
* Θα είναι δυνατή η καλύτερη εξυπηρέτηση κρίσιμων τομέων της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, όπου η χρήση νέων τεχνολογιών και συνδεσιμότητας είναι απαραίτητη
* Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούν να υποστηρίξουν την καινοτομία και να ανταγωνιστούν με ίσους όρους στη διεθνή αγορά, αντί να χάνουν ευκαιρίες παραμένοντας στη «ζώνη χαμηλών ταχυτήτων»
* Οι ελληνικές περιφέρειες θα μπορούν να ωφεληθούν από αξιόπιστες δικτυακές υποδομές και υψηλές ταχύτητες για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και στήριξη της τοπικής ανάπτυξης
* Οι πολίτες θα μπορούν να απολαμβάνουν περισσότερη επικοινωνία και νέες δυνατότητες, με ποιότητα υπηρεσιών και τα οφέλη που προκύπτουν σε μια αγορά που προσελκύει νέες επενδύσεις και στηρίζει τον υγιή ανταγωνισμό.
Καθοριστικής σημασίας ζητήματα για την ομαλή ανάπτυξη των δικτύων υπερ-υψηλών ταχυτήτων είναι η υιοθέτηση φιλοεπενδυτικών μέτρων που δεν επιβαρύνουν τον φορολογούμενο και η σωστή, κατάλληλη και έγκαιρη ρύθμιση της αγοράς από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Εκτενής αναφορά υπήρξε και στο σχέδιο κανονισμού της ΕΕΤΤ. Η Vodafone θεωρεί ότι το σχέδιο κανονισμού έχει σημαντικά περιθώρια βελτιώσεων, προκειμένου να προστατευθούν οι επενδύσεις και η εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού. Ειδικότερα, χρειάζεται το προτεινόμενο διετές χρονικό διάστημα για την υλοποίηση των επενδύσεών τους στο Vectoring, να καλύπτει χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον 3 ετών λόγω του απαιτούμενου αναλυτικού τεχνοοικονομικού σχεδιασμού που απαιτείται και του εύρους των αστάθμητων παραγόντων που πρέπει να συνυπολογιστούν.