ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Αλεξιάδης: Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και στον φόρο ακινήτων

Τα τρία νέα... χτυπήματα της κυβέρνησης σε φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και διαφθορά - Κεντρική Εικόνα

Κίνητρα, που θα είναι άξια υπολογισμού, θα δοθούν σ΄ εκείνους που εθελοντικά θ΄ αποκαλύψουν αδήλωτα εισοδήματά τους, σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία».

Ο αναπληρωτής υπουργός απευθύνει μήνυμα πως τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία για κάποιους, οι οποίοι κρατούν κρυφά περιουσιακά τους στοιχεία, διότι με την εφαρμογή του περιουσιολογίου θα βρεθούν μπροστά στις ευθύνες τους. Τότε -λέει- η επιλογή τους θα είναι να χάσουν τα χρήματα που έχουν στο εξωτερικό συν τις ποινικές κυρώσεις, όταν προχωρήσουν οι έλεγχοι στα εκατομμύρια ΑΦΜ που έχουν στοχοποιηθεί με την αρωγή των πληροφοριών που έρχονται από το εξωτερικό στη βάση της συμφωνίας που έχει υπογραφεί.

Για την αδυναμία ταχύτερης λειτουργίας του ελεγκτικού μηχανισμού, ο κ. Αλεξιάδης ομολογεί: «Ζούμε με τον φόβο μην παραγραφούν μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής». Επιπλέον, δηλώνει ότι παρακολουθείται η πορεία των ελέγχων και είναι θετική ιδιαίτερα για τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς. Κάνει λόγο για δυσκολία ελέγχου στην πρώτη λίστα στην οποία χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ταυτοποιηθεί το πρώτο όνομα. Αντίθετα, με την άλλη, μέσα σε τρεις βδομάδες ταυτοποιήθηκαν εκατοντάδες ονόματα και οι οικονομικοί εισαγγελείς ολοκλήρωσαν τις έρευνες σε 1.000 άτομα τα οποία ήδη ελέγχονται φορολογικά σε βάθος.

Ο Τρ. Αλεξιάδης ανακοινώνει ότι και αυτήν τη τουριστική περίοδο θα είναι επί ποδός ο «στρατός» και τα «όπλα» των ελεγκτικών μηχανισμών οι οποίοι θα ενταθούν στα καπνικά προϊόντα, το λαθρεμπόριο των οποίων αναμένεται να αυξηθεί λόγω της αύξησης του φόρου.

Για τον ΕΝΦΙΑ σημειώνει ότι φέτος η εκκαθάρισή του θα ξεκινήσει τον Ιούλιο και θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις, βάσει των ισχυουσών αντικειμενικών αξιών, ενώ το 2017 θα υπολογιστεί με βάση τις εμπορικές τιμές των ακινήτων. Επίσης, θα ακολουθήσουν πολλές παρεμβάσεις στη φορολογία ακινήτων, στον ΦΠΑ, φόρους μεταβίβασης, κληρονομιάς, γονικής παροχής κ.α. «Το περιουσιολόγιο», τονίζει ο κ Αλεξιάδης, «θα είναι μια καλή αρχή για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση κάθε φορολογούμενου και από εκεί και πέρα θα πάμε σε μια λογική μεταβίβασης στις νέες γενιές...». Σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα, πέραν των αλλαγών στα τέλη ταξινόμησης, ο αναπληρωτής υπουργός λέει ότι θα γίνει σύνδεση των τελών κυκλοφορίας με την πραγματική αξία και τα χιλιόμετρα του οχήματος.

Τέλος ο κ. Αλεξιάδης δηλώνει ότι αντιλαμβάνεται τη δυσχερή φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, αναγνωρίζει τον υφεσιακό χαρακτήρα των μέτρων πλην όμως, όπως τονίζει «είμαστε αναγκασμένοι να τα πάρουμε», προκειμένου να κλείσει η συμφωνία με το Eurogroup. Διότι όσοι κάνουν κριτική περί του αντιθέτου ας απαντήσουν στους πολίτες ποιά θα ήταν η κατάσταση σήμερα εάν δεν είχε εγκριθεί η δόση και δεν άνοιγε η υπόθεση της ρύθμισης του χρέους.