ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Από τον Απρίλιο οι αιτήσεις για επιδότηση έως 75% – Τα βήματα υπαγωγής στο πρόγραμμα (Πίνακες)

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Από τον Απρίλιο οι αιτήσεις για επιδότηση έως 75% – Τα βήματα υπαγωγής στο πρόγραμμα (Πίνακες) - Κεντρική Εικόνα

Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη».

Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν μόνο νοικοκυριά και αγρότες.

Η επιδότηση ενός συστήματος φωτοβολταϊκού με σύστημα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρία) θα φτάνει έως και 75% για τα νοικοκυριά.

Οι αγρότες θα μπορούν να επιλέξουν εάν ο φωτοβολταϊκός σταθμός τους θα συνδυάζεται με μπαταρία ή όχι, και η επιδότηση θα μπορεί να φτάνει έως και 60%.

Η συνολική επιδότηση ενός συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για τα νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για τους αγρότες.

Για τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και τις μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες προβλέπεται επιπλέον ειδικό bonus 10%.

Προϋποθέσεις υποβολής αίτησης

Αίτηση μπορεί να υποβάλλει όποιο νοικοκυριό ή αγρότης έχει εξασφαλίσει Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού σταθμού και συστήματος αποθήκευσης. Για την αίτηση θα πρέπει:

 • ο δικαιούχος να διαθέτει υποχρεωτικά ΑΦΜ και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ
 • τα νοικοκυριά (εκτός από τα ευάλωτα) να έχουν υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2021 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως υπόχρεος ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως ως «σύζυγος/ΜΣΣ1» σε περίπτωση κοινής δήλωσης. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.
 • Στη περίπτωση των αγροτών, να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.

Δεν μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα όσοι είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2021) ως κάτοικοι εξωτερικού ή κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος και το έτερο μέλος ή εξαρτώμενο τέκνο ήταν κάτοικος εξωτερικού.

Προϋπολογισμός 200 εκατ. ευρώ

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 200 εκατ. ευρώ, ο οποίος επιμερίζεται σε τέσσερις κατηγορίες – οι τρεις αφορούν τους οικιακούς καταναλωτές (στις οποίες περιλαμβάνονται και τα ευάλωτα νοικοκυριά) και η τέταρτη τους αγρότες. 

Μοναδικό κριτήριο υπαγωγής αποτελεί η χρονική προτεραιότητα, μέχρις εξαντλήσεως του διαθέσιμου ποσού για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων.

Η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες. Στην περίπτωση της μπαταρίας, η επιδότηση ξεκινά από 90% και φτάνει το 100%. Η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορέσουν να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίζει τις 3.000 ευρώ ετησίως.

Αναλυτικά τα ποσοστά επιδότησης

Στην περίπτωση των ευάλωτων νοικοκυριών (οι οποίοι είναι οι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου), η μπαταρία επιδοτείται κατά 100% και το φωτοβολταϊκό κατά 60% (για ισχύ έως 5kW) και 65% (για μεγαλύτερη ισχύ έως 10,8 kW).

 • Για τους αιτούντες με ατομικό εισόδημα μικρότερο από 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 40.000, η μπαταρία επιδοτείται και πάλι κατά 100% και το φωτοβολταϊκό κατά 35% (αν έχει ισχύ έως 5 kW) και κατά 25% (για ισχύ από 5 έως 10,8 kW).
 • Για ατομικό εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 40.000, η μπαταρία επιδοτείται κατά 90%. Το φωτοβολταϊκό κατά 30% (αν έχει ισχύ έως 5 kW) και κατά 20% (για ισχύ από 5 έως 10,8 kW).
 • Στην περίπτωση των αγροτών, επιδοτείται κατά 90% η μπαταρία (ανεξαρτήτως χωρητικότητας) και κατά 40% το φωτοβολταϊκό (ανεξαρτήτως ισχύος).

Για κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις, καθορίζεται ένα πλαφόν μέγιστης δαπάνης. Παράλληλα, προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες. Επομένως, το μέγιστο ποσοστό επιδότησης ανέρχεται σε 75%.

Για όλα τα παραπάνω ποσοστά, καθορίζεται ανώτερο όριο επιλέξιμης δαπάνης. Όσον αφορά τα νοικοκυριά, ο ΦΠΑ (24%) που αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για το Πρόγραμμα, ενώ το αντίθετο ισχύει για τους αγρότες.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με το νέο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», χιλιάδες νοικοκυριά και αγρότες θα μπορούν να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι, παράγοντας και αποθηκεύοντας τη δική τους πράσινη ενέργεια. Με αυτόν τον τρόπο, θα μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και θα περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ειδικότερα, με την επιδότηση για τους αγρότες, στηρίζουμε στην πράξη την ελληνική περιφέρεια, την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα, ώστε οι αγρότες μας να παραμείνουν στις καλλιέργειες και στα χωράφια τους, με όρους ανάπτυξης.

Πώς θα γίνεται η υποβολή αίτησης επιχορήγησης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για την υποδοχή των αιτήσεων θα ανοίξει τον Απρίλιο. Αφού γίνει η αυθεντικοποίηση μέσω των κωδικών πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα υποβάλλεται η αίτηση συμπληρώνοντας:

 • τον 11-ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος με την οποία θα συνδεθεί ο φωτοβολταικός σταθμός με σύστημα αποθήκευσης εφόσον υφίσταται (συμπληρώνεται αυτόματα),
 • την ισχύ του φωτοβολταικού σταθμού και του συστήματος αποθήκευσης εφόσον υφίσταται (συμπληρώνεται αυτόματα),
 • τη χωρητικότητα του σταθμού αποθήκευσης (η μέγιστη ανέρχεται στις 50kWh) εφόσον υφίσταται.
 • την κατηγορία στην οποία εμπίπτει και για την οποία επιθυμεί επιχορήγηση, καθώς και αν αφορά σε άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) σε βαθμό τουλάχιστον 67%, ή σε μονογονεϊκή οικογένεια ή πολύτεκνη οικογένεια,
 • το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα. Δεν απαιτείται για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τους αγρότες,
 • τη σύμβαση σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ,
 • το e-mail που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης
 • εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος ωφελούμενου ή συζύγου και μελών οικογένειας σε περίπτωση προστατευόμενων μελών (σε περίπτωση χωριστών δηλώσεων). Δεν απαιτείται για ευάλωτα νοικοκυριά και αγρότες
 • δήλωση Deminimis σε περίπτωση μισθωμένης ή δωρεάν παραχωρούμενης κατοικίας. Δεν απαιτείται για αγρότες.
 • βεβαίωση επαγγελματία αγρότη ή αποδεικτικό εγγραφής ως αγρότη ειδικού καθεστώτος για τους αγρότες που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα
 • Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας ή έγγραφο από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης/γνωμάτευσης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία κατά το νόμο εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της, σε περίπτωση ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) σε βαθμό τουλάχιστον 67%,
 • δήλωση φορολογίας εισοδήματος (E1), σε περίπτωση μονογονεικής οικογένειας,
 • Πιστοποιητικό Πολυτεκνικής Ιδιότητας με ψηφιακή υπογραφή της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ), σε περίπτωση πολύτεκνης οικογένειας.

Αφού ολοκληρωθεί η υποβολή της αίτησης θα γίνεται ο έλεγχος των δικαιολογητικών ως προς την πληρότητά τους και θα ενημερώνεται ο αιτών εάν, κατ’ αρχάς, είναι ή όχι επιλέξιμος για επιχορήγηση. Σε περίπτωση που κριθεί επιλέξιμος, δεσμεύεται ταυτόχρονα και το σχετικό ποσό επιχορήγησης. Ωστόσο, στην περίπτωση που κατά τον έλεγχο και έγκριση εξαντληθεί η διαθέσιμη δημόσια δαπάνη της κατηγορίας, η αίτηση απορρίπτεται. Με απλά λόγια, ο πιο γρήγορος κερδίζει…

Καταβολή της Επιχορήγησης

Για την καταβολή της επιχορήγησης προς τους ωφελούμενους, ο ΔΕΔΔΗΕ πρέπει να συγκεντρώσει τα εξής δικαιολογητικά:

1. Φωτοαντίγραφα των παραστατικών λιανικών συναλλαγών για τον εξοπλισμό, τα υλικά και τις σχετικές εργασίες εγκατάστασης, τη μελέτη και την επίβλεψη.

2. Πιστοποιητικά CE και τεχνικά φυλλάδια του εξοπλισμού (φωτοβολταικού και μπαταρία). Οι μπαταρίες πρέπει να συμμορφώνονται με τα πρότυπα lEC 62619 ή VDE 2510-50 ή UN38.3 ή άλλα αντίστοιχα με αυτά.

3. Φωτοαντίγραφο παραστατικών τραπεζικής συναλλαγής από όπου να προκύπτει η εξόφληση του ποσού που έχει καταβάλει ο ωφελούμενος εφόσον απαιτήθηκε και η καταβολή ίδιας συμμετοχής λόγω υπέρβασης των ανώτατων ορίων επιχορήγησης ή λόγω μη επιλέξιμων δαπανών.

4. Υπεύθυνη Δήλωση του ωφελούμενου του έργου ότι ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε είναι καινούργιος και αμεταχείριστος και αναλυτικό πίνακα με τα Serial Number των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν.

5. Αντίγραφο της βεβαίωσης ολοκλήρωσης σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Επισημαίνεται ότι τα φωτοαντίγραφα των παραστατικών λιανικών συναλλαγών που εκδίδονται θα πρέπει να φέρουν υπογραφή και σφραγίδα, ενώ δεν επιτρέπεται η εξόφληση δαπανών με μετρητά. Η επιχορήγηση καταβάλλεται στους ωφελούμενους, σε περίπτωση που έχουν εξοφλήσει τη δαπάνη ή και στους αναδόχους/προμηθευτές, σε περίπτωση τιμολογίου επί πιστώσει.