ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΣΕΕ: «Ροκανίστηκαν» από τον πληθωρισμό οι αυξήσεις των μισθών το 2022

ΓΣΕΕ: «Ροκανίστηκαν» από τον πληθωρισμό οι αυξήσεις των μισθών το 2022 - Κεντρική Εικόνα

Μόνο εύκολα δεν βγάζουν το μήνα οι μισθωτοί με τον πληθωρισμό που τρέχει και «ροκανίζει» την αγοραστική τους δύναμη.

Πάνω από 800.000 μισθωτοί έχουν μισθούς έως 800 ευρώ το μήνα, ενώ 1,36 εκατομμύρια, δηλαδή το 60% των μισθωτών της χώρας, παίρνουν μισθούς έως 1.000 ευρώ.

Ο μέσος μισθός, το 2022, διαμορφώθηκε στα 1.176 ευρώ, από 1117 ευρώ που ήταν το 2021. Οι αυξήσεις των μισθών «ροκανίστηκαν» το 2022 από τον πληθωρισμό.

Ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 5,25%, ή 58,7 ευρώ, την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός έφτασε το 9,6%, σε ετήσια βάση.

Το 19% της αγοραστικής του δύναμης έχει χάσει ο κατώτατος μισθός

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, ο κατώτατος μισθός έχει χάσει το 19% της αγοραστικής του δύναμης από το ράλι του πληθωρισμού, ενώ τα νοικοκυριά με μισθούς έως 750 ευρώ έχουν χάσει το 40%.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μία νέα αύξηση του κατώτατου μισθού της τάξης του 7,75% έως 9,6%, ώστε ο μισθός να φτάσει στην περιοχή των 780 ευρώ.

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι είναι και μια νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, ζητούμενο παραμένει το τι θα γίνει με το μέσο μισθό.

Και οι συνταξιούχοι «θύματα» του πληθωρισμού

Από τον πληθωρισμό πλήττονται και οι συνταξιούχοι, δεκάδες χιλιάδες εκ των οποίων περιμένουν την επικουρική τους σύνταξη.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος, μιλώντας στο OPEN.

«Στα εξάμηνα που διανύουμε θα έχει αντιμετωπισθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα των επικουρικών. Πρέπει να τονίσουμε ότι δεν χρωστάμε τα ίδια χρήματα που χρωστούσαμε για κύριες. Ο ΕΦΚΑ οφείλει περίπου 180 εκατομμύρια σε επικουρικές», είπε.

Μετά τις κύριες και οι επικουρικές συντάξεις μπαίνουν σε fast track διαδικασία με στόχο να έχει εκκαθαριστεί το stock των εκκρεμοτήτων έως τον Ιούλιο.