ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία: Οι 4 εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος του χρόνου

Εφορία: Οι 4 εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος του χρόνου - Κεντρική Εικόνα

Να κλείσουν πιθανές «κρίσιμες» εκκρεμότητες με την εφορία θα πρέπει να σπεύσουν χιλιάδες φορολογούμενοι.

Ο λόγος για όσους εισέπραξαν το 2021 αναδρομικά ποσά μισθών και συντάξεων, όσοι απέκτησαν φέτος περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα) και θέλουν να καλύψουν τεκμήρια για να γλιτώσουν από την πληρωμή έξτρα φόρων το 2023 αλλά και κάτοικοι εξωτερικού και κληρονόμοι θα πρέπει να σπεύσουν να κλείσουν τις ανοιχτές υποθέσεις που έχουν με την Εφορία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Ο χρόνος «τρέχει» και οι φορολογούμενοι έχουν στη διάθεσή τους 45 ημέρες για να υποβάλουν δηλώσεις που αφορούν:

1. Εισοδήματα παλαιότερων ετών.

Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι με βάση ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών της ΑΑΔΕ εισέπραξαν μέσα στο 2021 αναδρομικά ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται θα πρέπει να υποβάλλουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 τροποποιητικές δηλώσεις. Η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά.

Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2021. Για παράδειγμα για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2020. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2023.

Σημειώνεται ότι με βάση το νόμο στις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ δεν επιβάλλονται πρόστιμα και τόκοι μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.

Οι δηλώσεις, όπως αναφέρει το insider, υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται στη ΔΟΥ.

2. Γονικές παροχές

Φορολογούμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών. Ωστόσο, οι σχετικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος του 2022.

3. Δηλώσεις από κληρονόμους

Μέχρι τέλος του έτους πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2021. Επίσης όσοι κληρονόμησαν ακίνητα η άλλα περιουσιακά στοιχεία και έχουν παρέλθει 6 μήνες από τον θάνατο του κληρονομούμενου θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική δήλωση.

4. Αλλαγή κατοικίας

Όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.