ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ναι σε προσωρινό πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ναι σε προσωρινό πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου - Κεντρική Εικόνα

Κάνοντας στροφή από τη μέχρι τώρα στάση της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάνει λόγο για – προσωρινή – επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Μιλώντας το πρωί στο  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Φον ντερ Λάιεν  τόνισε ότι θα πρέπει να επιβληθεί μια οροφή στις τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτό θα πρέπει να γίνει, πρότεινε, σε προσωρινή βάση, μέχρι την καθιέρωση ενός νέου δείκτη αναφοράς για το καύσιμο που θα αφορά και πάλι ολόκληρη την Ένωση.

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχουν ίσοι όροι στην εσωτερική αγορά της ενέργειας και να εξασφαλιστεί κοινή προμήθεια ενέργειας για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται δηλαδή για αντίστοιχη κίνηση με εκείνη του 2020 όταν η Ευρωπαική Ενωση προμηθεύτηκε για λογαριασμό των 27 χωρών- μελών της τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

«Το πλαφόν πρώτο βήμα στην πορεία προς μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση»

Εδικότερα τόνισε ότι «πρέπει να περιορίσουμε αυτόν τον πληθωριστικό αντίκτυπο του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γι’ αυτό είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

«Αυτό το ανώτατο όριο θα ήταν ένα πρώτο βήμα στην πορεία προς μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας» πρόσθεσε η Φον ντερ Λάιεν.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες γι’ αυτό και ότι πρόκειται για μέτρα «μεγάλης εμβέλειας».

Οι εξαιρετικές στιγμές απαιτούν έκτακτα μέτρα

«Οι εξαιρετικές στιγμές απαιτούν έκτακτα μέτρα, έκτακτης ανάγκης», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, καλώντας τα κράτη-μέλη να ενεργούν με ενότητα και αλληλεγγύη.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας μας και ιδιαίτερα την ενιαία αγορά μας», ανέφερε στη συνέχεια, λέγοντας ότι: «Χωρίς μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, κινδυνεύουμε να κατακερματιστούμε. Είναι πρωταρχικής σημασίας να διατηρήσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τελικός στόχος η ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ

Τέλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξε ότι πρέπει να ενισχυθεί με πρόσθετη χρηματοδότηση το RePowerEU – το εργαλείο για να επιταχυνθεί η μετάβαση στην ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ, το οποίο επιτρέπει τις επενδύσεις σε υποδομές, όπως αγωγούς, διασυνδέσεις, ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Με αυτό τον τρόπο, είπε, όλα τα ευρωπαϊκά κράτη θα μπορούν να επιταχύνουν τις απαραίτητες επενδύσεις, να εκσυγχρονίσουν τις ενεργειακές υποδομές, να διατηρήσουν ίσους όρους ανταγωνισμού και να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα στις παγκόσμιες αγορές.