ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός: Στο 10% στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο - Εκτόξευση στο 12,1% στην Ελλάδα

Πληθωρισμός: Εκτίναξη στο 12% τον Σεπτέμβριο – «Πρωταθλητής» το φυσικό αέριο με αύξηση 332% - Κεντρική Εικόνα

Στο 10% διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο, από 9,1% τον Αύγουστο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε σήμερα Παρασκευή (30/9) στη δημοσιότητα η Eurostat.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης (40,8%, έναντι 38,6% τον Αύγουστο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (11,8%, σε σύγκριση με 10,6% τον Αύγουστο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,6%, έναντι 5,1% τον Αύγουστο) και υπηρεσίες (4,3%) έναντι 3,8% τον Αύγουστο.

Στο 12,1% στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, στο 12,1% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, από 11,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά περιμένει τα τελικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία θα εκδoθούν στις 10 Οκτωβρίου και λίγο αργότερα η Eurostat θα δώσει τα τελικά στοιχεία για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ρεκόρ 70 ετών στη Γερμανία

Χθες, Πέμπτη (29/9), η Γερμανία ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο 10%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη τιμή του τα τελευταία 70 χρόνια.

Ανάλογα μεγέθη είχαν σημειωθεί μόνο για την Δυτική Γερμανία, κατά την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ’70.

Η αύξηση αυτό είναι δε η μεγαλύτερη από την ημέρα που καθιερώθηκε το ευρώ πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, και ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, καθώς έληξαν τα προσωρινά κυβερνητικά μέτρα και με την ενεργειακή κρίση να επιδεινώνεται στην Ευρώπη.