ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτές είναι οι κλίμακες επιδότησης για τον Οκτώβριο – Στα 90 ευρώ η ενίσχυση για το φυσικό αέριο

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτές είναι οι κλίμακες επιδότησης για τον Οκτώβριο – Στα 90 ευρώ η ενίσχυση για το φυσικό αέριο - Κεντρική Εικόνα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε το ύψος των επιδοτήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο για τον μήνα Οκτώβριο.

Συγκεκριμένα, από την 1η Οκτωβρίου θα ισχύσει κλιμακωτή επιδότηση για τα νοικοκυριά με τρεις κλίμακες

Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Οι κλίμακες

– Έως 500 κιλοβατώρες απορροφούμε το 90% της αύξησης και η επιδότηση φτάνει τα 436 ευρώ ανά μεγαβατώραΑυτό αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

– Από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες απορροφούμε το 80% της αύξησης και η επιδότηση θα πάει στα 386 ευρώ. Αν ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την κατανάλωσης σε σχέση με το προηγούμενο έτος, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ τη μεγαβατώρα.

– Για καταναλώσεις άνω των 1.000 κιλοβατώρων η απορρόφηση είναι της τάξης του 70% και η επιδότηση διαμορφώνεται στα 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Και εδώ υπάρχει η επιδότηση 50 ευρώ για μείωση κατανάλωσης 15% σε σχέση με το 2021.

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει από την ΔΕΠΑ οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανα μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της κατανάλωσης και θα απορροφήσει έτσι το 50% της αύξησης, με το μέτρο να αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως κριτηρίων.

Παράλληλα, ανακοίνωσε και ειδικό τέλος 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται ειδικά για την ηλεκτροπαραγωγή. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα πάνε σε ειδικό λογαριασμό για στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και τις επενδύσεις σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.