ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ-«Κορωνοχρέη»: Παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου για τις 72 δόσεις

ΕΦΚΑ-«Κορωνοχρέη»: Παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου για τις 72 δόσεις - Κεντρική Εικόνα

Σε παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση των 72 δόσεων για οφειλές προς τον ΕΦΚΑ κατά την περίοδο της πανδημίας, προχώρησε το υπουργείο Εργασίας.

Στην συγκεκριμένη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές που προέκυψαν από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021, εξαιτίας της λήψης των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μετά δε και την ενοποίηση των ΚΑΔ, οι οφειλέτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να ρυθμίζουν συνολικά τα χρέη τους τόσο απέναντι στη φορολογική διοίκηση όσο και απέναντι στον ασφαλιστικό τους φορέα.

Η ρύθμιση προβλέπει την τμηματική καταβολή της οφειλής σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει την αποπληρωμή του χρέους του σε έως 36 μηνιαίες δόσεις, τότε θα τύχει εξόφλησης άτοκα.

Για επιλογή περισσότερων δόσεων και έως 72, υπάρχει έντοκη εξόφληση, με 2,5% επιτόκιο ανά έτος. Η ελάχιστη δόση θα είναι 50 ευρώ τον μήνα.

Η παράταση κρίθηκε απαραίτητη, καθώς μια σειρά από ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν είχαν βεβαιωθεί, ενώ και η συμμετοχή των μη μισθωτών είναι ασθενική, παρότι οι οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ εκτιμώνται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, δεν έχουν βεβαιωθεί ακόμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των εργοδοτών (νομικών προσώπων και ατομικών επιχειρήσεων), κάτι που αναμένεται να συμβεί εντός των επόμενων ημερών. Επίσης, δεν έχουν βεβαιωθεί οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες στο τέλος Δεκεμβρίου και αφορούν το  τετράμηνο Μαρτίου-Ιουνίου 2020.  

Την ίδια στιγμή, και λόγω της κακοκαιρίας, το ΔΣ του ΕΦΚΑ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αναμένεται να αποφασίσει την παράταση έως την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου της προθεσμίας πληρωμής μιας σειράς ασφαλιστικών υποχρεώσεων.