ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σημαντικό deal στα αθλητικά είδη – Εξαγορά της Cosmos Sport από την JD Sports

Σημαντικό deal στα αθλητικά είδη – Εξαγορά της Cosmos Sport από την JD Sports - Κεντρική Εικόνα

 

Η αγορά αθλητικών ειδών αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα ραγδαία στη χώρα μας με καινούργια καταστήματα γνωστών αλυσίδων κυρίως στο κέντρο της Αθήνας αλλά και νέους παίκτες να μπαίνουν σο χώρο.

Τελευταία σημαντική εξέλιξη είναι η είσοδος στην ελληνική αγορά ενός εκ των κορυφαίων Sportwear & Outdoor Retail Groups στον κόσμο, JD Sports Fashion μέσω της εξαγοράς της γνωστής αλυσίδας Cosmos Sport.

Αναλυτικότερα, η εταιρεία EOS, αποκλειστικός διαχειριστής του EOS Hellenic Renaissance Fund υπέγραψε την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 δεσμευτική συμφωνία πώλησης του σύνολού της μειοψηφικής συμμετοχής (30%) που κατέχει στην εταιρία Cosmos Sport.

Η JD Sports Fashion θα εξαγοράσει το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Cosmos Sport, ενώ τα μέλη της οικογένειάς Τσικνάκη, που αποτελούν τους ιδρυτές και τους κύριους μέτοχους της Εταιρίας έως και σήμερα, θα παραμείνουν σε αυτή διατηρώντας μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής της τάξεως του 20%.

Η Cosmos Sport, ιδρύθηκε το 1982 από τον Φ. Τσικνάκη, ξεκινώντας από ένα κατάστημα στη Χερσόνησο της Κρήτης έφτασε να λειτουργεί σήμερα 61 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο, κάτω από 4 omnichannel retail brands (Cosmos Sport, Sneaker10, Slamdunk, Sportsfactory) διαγράφοντας σημαντική αναπτυξιακή πορεία τα τελευταία χρόνια.

Επίκεντρο της δραστηριότητας της είναι ο συνδυασμός κορυφαίων προϊοντικών συλλογών, ξεχωριστών καταστημάτων, ηγετικού eCommerce και καινοτόμων omnichannel υπηρεσιών. Η προσήλωση στην αποστολή «Together We make Cosmos A better Place» έχει διαμορφώσει μέχρι σήμερα μια μοναδική κουλτούρα διαρκούς βελτίωσης και ανάπτυξης ταλέντου υπό την ανθρωποκεντρική διοίκηση της οικογένειας Τσικνάκη και του στενού τους συνεργάτη Ν.Βαρβαδούκα.

Ο CEO της εταιρείας Μ. Τσικνάκης δήλωσε «Η ένταξη της οικογένειας των Cosmos στην JD Fashion Plc είναι μια απόδειξη ότι η σκληρή δουλειά, το ταλέντο και οι αξίες οδηγούν πάντοτε στην πρόοδο. Η εταιρεία μας μπαίνει σε μια νέα επιχειρηματική σελίδα, σε ένα νέο συναρπαστικό ταξίδι στηριγμένο στην κληρονομιά των αξιών μας, την ταλαντούχα διοικητική μας ομάδα και όλους τους 800 ανθρώπους μας σε Ελλάδα και Κύπρο».

Ο Peter Cowgill, Executive Chairman of JD Sports Fashion Plc, δήλωσε: “Είναι μια ακόμη συναρπαστική στρατηγική συνεργασία για την JD, που επεκτείνει περαιτέρω την παρουσία μας στην Ευρώπη. Καλωσορίζουμε την έμπειρη και ικανή διοικητική ομάδα των Cosmos Sport στο Group μας και ανυπομονούμε να δουλέψουμε μαζί”.

Ταμβακάκης: Πριν 2 χρόνια αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην Cosmos Sport

H EOS Capital Partners Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε. με υπό διαχείριση κεφαλαία ύψους €150 εκ. περίπου (EOS Hellenic Renaissance Fund – “EHRF”), εστιάζει σε αναπτυξιακές επενδύσεις σε υγιείς μικρομεσαίες εταιρείες στην Ελλάδα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Ακρογωνιαίος λίθος για τη δημιουργία του EHRF, ήταν η συμμετοχή του στο πρόγραμμα Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund), το οποίο αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ελληνικού Κράτους και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και δημιουργήθηκε με απώτερο σκοπό την επιτάχυνση της εξέλιξης του τομέα κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ελλάδα.

Ο Απόστολος Ταμβακάκης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της EOS Capital Partners δήλωσε:

“Πριν από σχεδόν δύο χρόνια αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην εταιρεία Cosmos Sport, στο χώρο του retail και του athleisure. Μοιραστήκαμε τις ίδιες αξίες, το ίδιο όραμα αλλά και τις σημαντικές προοπτικές του κλάδου με τη διοικητική ομάδα και τους μετόχους της Εταιρίας (την οικογένεια Τσικνάκη και τον κ. Ν. Βαρβαδούκα), επενδύοντας σε ανθρώπους, φυσικό δίκτυο, logistics, στην επέκταση στο εξωτερικό και φυσικά στην ηλεκτρονικήπλατφόρμα της Εταιρίας. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά τόσο στην ανάπτυξη των δικτύων και της οργανικής κερδοφορίας όσο και σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο, ακόμα και μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της πανδημίας. Βασικό συστατικό της επιτυχίας αυτής ήταν η αμοιβαία εμπιστοσύνη και ο σεβασμός μεταξύ μας.

Αυτή η επιτυχία προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον ενός από τους μεγαλύτερους διεθνείς retailers στο χώρο, την JD Sports.