ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στο Δημόσιο και πρόστιμα εξετάζει η κυβέρνηση

Κορωνοϊός: Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στο Δημόσιο και πρόστιμα εξετάζει η κυβέρνηση - Κεντρική Εικόνα

 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε όλο το Δημόσιο αφήνει πλέον η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο ΥΠΕΣ, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως θα εξεταστεί το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε κάποιες δημόσιες υπηρεσίες πρώτης γραμμής, επισημαίνοντας ότι αυτό θα κριθεί από την πορεία της πανδημίας. Οπως τόνισε, το θέμα της επαφής και της διακινδύνευσης από την επαφή αυτή σε υπηρεσίες του Δημοσίου θα είναι το κριτήριο που θα εξετάσουν οι ειδικοί μετά το Σεπτέμβριο.

«Και στο Δημόσιο πρέπει και θέλουμε να γυρίσουμε σε κανονικότητα λειτουργίας, αξιοποιώντας την τηλεργασία όπου χρειάζεται, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία η παροχή υπηρεσίας να επανέλθει σε επίπεδα κανονικής λειτουργίας. Είναι κάτι που προφανώς θα αξιολογηθεί», εξήγησε ο υπουργός.

Πρόσθεσε μάλιστα πως «τα στοιχεία που έχουμε από πλευράς ελληνικού Δημοσίου και τους εργαζομένους στο ελληνικό Δημόσιο και τα ποσοστά των εμβολιασμένων είναι αρκετά καλύτερα από τα ποσοστά του γενικού πληθυσμού. Έχουμε αυτή τη στιγμή ένα 76% εμβολιασμένων με τις δύο δόσεις ή ανθρώπων που έχουν νοσήσει και ένα 4% που έχει κάνει την πρώτη δόση. Δηλαδή ένα ποσοστό του 80% που έχει εμβολιαστεί».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βορίδης, μιλώντας στο Mega, ανέφερε πως εξετάζεται και η επιβολή προστίμου ύψους 300 ευρώ στους ανεμβολίαστους δημοσίους υπαλλήλους που αρνούνται να κάνουν rapid test.

«Υπάρχει όμως και ένα 20% που για τους δικούς τους λόγους δεν έχουν εμβολιαστεί. Αυτοί έχουν μια νομική υποχρέωση να προσκομίζουν ένα τεστ την εβδομάδα, να το επιδεικνύουν και με αυτόν τον τρόπο να προσέρχονται στην εργασία τους. Σε περίπτωση που δεν το πράξουν αυτό, υπάρχει ένα διοικητικό πρόστιμο για κάθε τέτοιου είδους παράλειψη, δηλαδή μία την εβδομάδα, ύψους 300 ευρώ. Αν επί 4 φορές δεν το κάνει, είναι 1.200 ευρώ», τόνισε στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών, εξηγώντας ότι «αυτά τα χρήματα βεβαιώνονται και υπάρχει η διαδικασία της παρακρατήσεως».

Μέχρι στιγμής, πάντως, από τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας προκύπτει συμμόρφωση των εργαζομένων στο Δημόσιο. «Η υποχρέωση αυτή υπάρχει από 13/09 και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το τεστ αυτό οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην εβδομάδα. Επομένως το πέρας για την πρώτη εβδομάδα είναι η 19η Σεπτεμβρίου. Από ελέγχους δειγματοληπτικούς της ΕΑΔ διαπιστώθηκε συμμόρφωση. Από την επόμενη Δευτέρα θα λειτουργεί και το ψηφιακό σύστημα μέσα στο οποίο δεν θα παρακολουθούν οι υπηρεσίες με επίδειξη το τεστ, αλλά θα “σηκώνεται” στην πλατφόρμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.