ΑΓΟΡΕΣ

Evergrande: Πώς η εταιρεία ενός Κινέζου κατασκευαστή απειλεί με νέο κραχ την παγκόσμια οικονομία

Evergrande: Πώς η εταιρεία ενός Κινέζου κατασκευαστή απειλεί με νέο κραχ την παγκόσμια οικονομία - Κεντρική Εικόνα

 

Τον τρόμο έχει σκορπίσει στην παγκόσμια οικονομία και τις μεγαλύτερες διεθνείς κεφαλαιαγορές ο άμεσος κίνδυνος πτώχευσης του κινεζικού κολοσσού του real estate Evergrande.

Μάλιστα οι επιπτώσεις που ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται στα χρηματιστήρια και κυρίως σε αυτό της Wall Street όπου χτες είχε μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις των τελευταίων ετών, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο νέας παγκόσμιας κρίσης παρόμοιο με αυτό που δημιούργησε η κατάρρευση της Lehman Brothers.

Αυτό αν και ακούγεται υπερβολικό παύει να φαίνεται ως τέτοιο αν μελετήσει κανείς τα οικονομικά μεγέθη του κινεζικού κολοσσού.

Πρόκειται για μία εταιρεία που ξεκίνησε από την ανάπτυξη ακινήτων, και έγινε leader του κλάδου στην Κίνα με αποτέλεσμα στη συνέχεια να επεκταθεί σε τομείς όπως το ποδόσφαιρο, τα ηλεκτρικά οχήματα και το φυσικό νερό.

Έχει περισσότερους από 200.000 υπαλλήλους, οι οποίοι οι ίδιοι και πολλές από τις οικογένειές τους έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια γιουάν στα WMP της εταιρείας. Η εταιρεία έχει πάνω από 800 έργα υπό κατασκευή, περισσότερα από τα μισά από αυτά σταμάτησαν λόγω της ταμειακής της κατάρρευσης.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι στα τέλη Ιουνίου, η Evergrande είχε σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια γιουάν (309 δισεκατομμύρια δολάρια) χρέη στον ισολογισμό της, συν ένα άγνωστο ποσό οφειλών εκτός ισολογισμού.

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να πούμε ότι το χρέος αυτό ισοδυναμεί με το 2% του ΑΕΠ ολόκληρης της Κίνας

Πώς ξεκίνησε η ιστορία της Evergrande

Tο 1996 ο Κινέζος μηχανικός Hui Ka Yan ο οποίος έβλεπε την Κίνα να αλλάζει αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα. Η μεγάλη αστικοποίηση και η ραγδαία άνοδος της κινεζικής μεσαίας τάξης είχε δημιουργήσει μια μεγάλη ανάγκη και ταυτόχρονο μια «χρυσή» ευκαιρία. Ο Hui Ka Yan ίδρυσε την δική του κατασκευαστική. Mε έδρα την Γκουαντζού η εταιρία που αρχικά ονομάστηκε Hengda Group ξεκίνησε με μικρά βήματα, αναλαμβάνοντας μικρές κατοικίες με φτηνές τιμές στην περιοχή. H Hengda μετονομάστηκε σε Evergrande Group, μπήκε στο χρηματιστήριο το 2009 και, με όπλο το δανεισμό, εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη κατασκευαστική real estate της Kίνας. Oι καιροί όμως αλλάζουν. Σήμερα ο κινεζικός κολοσσός απειλείται με χρεοκοπία λόγω αδυναμίας αποπληρωμής τόκων δανείων και απειλεί ένα μέρος του κινεζικού τραπεζικού συστήματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η εταιρεία η οποία στο παρελθόν βασίστηκε στη φθηνή χρηματοδότηση και τροφοδότησε με δανεισμό την επέκτασή της πλέον φαίνεται να ξεμένει από επιλογές που θα μπορούσαν να την απαλλάξουν από τους πιστωτές της.