ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Μέχρι και… δεντρόσπιτα έβαλαν φέτος στο Airbnb: Πόσο πάει η διανυκτέρευση

Μέχρι και… δεντρόσπιτα έβαλαν φέτος στο Airbnb: Πόσο πάει η διανυκτέρευση - Κεντρική Εικόνα

 

Τα δεντρόσπιτα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό ιδιαίτερα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Αγγλία. Πρόκειται για ξύλινα σπίτάκια που είναι χτισμένα πάνω σε δέντρα και η κατασκευή τους απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις καθώς η τεχνική διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό από το χτίσιμο μιας παραδοσιακής κατοικίας.

Το τελευταίο διάστημα πολλά τέτοια σπίτια μπαίνουν και στo Aitbnb προς ενοικίαση και μάλιστα βρίσκουμε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις και στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα στην αναζήτηση μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεντρόσπιτων, ανά τον κόσμο, καταγράφηκαν πάνω από 10 καταχωρημένες περιπτώσεις στην Ελλάδα, που βρίσκονται στη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα, την Κρήτη και την Πελοπόννησο. Οι τιμές ανά διανυκτέρευση ξεκινούν από 80 ευρώ και φθάνουν έως τα 180 ευρώ, ενώ στην πλειοψηφία τους οι ιδιοκτήτες θέτουν ως ελάχιστη διαμονή τις 3 διανυκτερεύσεις.

Ανεπανάληπτη εμπειρία με… νυχτερινούς επισκέπτες

Σύμφωνα με τις κριτικές των επισκεπτών, η διαμονή σε δεντρόσπιτο είναι μία ανεπανάληπτη εμπειρία, η οποία όμως συνοδεύεται από μικρά ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα η συνύπαρξη με έντομα και κάποιες φορές και με τρωκτικά, τα οποία ουσιαστικά είναι στο φυσικό τους περιβάλλον. Επίσης, στο εσωτερικό πολλών δεντρόσπιτων η θερμοκρασία ανεβαίνει πολύ, ιδίως τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες, με αποτέλεσμα ο ύπνος να γίνεται δύσκολη υπόθεση. Στα θετικά, είναι η αίσθηση της ελευθερίας που προσφέρει η φύση, η μοναδική θέα αλλά και το παραμυθένιο που αποπνέει ένα σπίτι που βρίσκεται πάνω σε ένα δέντρο.

Στον υπόλοιπο κόσμο, τα δεντρόσπιτα είναι πιο διαδεδομένα ως τύπος καταλύματος. Οι χώρες με τα περισσότερα δεντρόσπιτα, σύμφωνα με τον Treehouse Guide, είναι οι ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Χαβάης, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Βραζιλία.

Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, καταγράφονται πάνω από 40 δεντρόσπιτα πολυτελείας, με τις τιμές ανά διανυκτέρευση να ανέρχονται στα 320 ευρώ σε δίκλινο δεντρόσπιτο και το πάγιο ποσόν της καθαριότητας στα 105 ευρώ, μετά την αναχώρηση του επισκέπτη. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι διαθέσιμες ημερομηνίες για αρκετά από τα πολυτελή δεντρόσπιτα, ξεκινούν από το Νοέμβριο του 2022!

Πώς προέκυψε η «ξενοδοχειοποίηση» των δεντρόσπιτων

Παραδοσιακά, δεντρόσπιτα έφτιαχναν οι γονείς για τα παιδιά τους στις αυλές των σπιτιών. Είναι άπειρες οι αμερικάνικες ταινίες όπου τα παιδιά διανυκτερεύουν στο δεντρόσπιτό τους παρέα με σοκολάτες και φακούς ή καταστρώνουν τα αθώα σχέδιά τους υπό το φως του φακού.

Ωστόσο, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, η κατάσταση άλλαξε σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης, κυρίως λόγω του ότι η παραθεριστική κατοικία έχασε σημαντικό έδαφος. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο αυξημένο διαθέσιμο εισόδημα, στην καλύτερη τεχνολογία για τους κατασκευαστές, στην έρευνα πρακτικών ασφαλούς οικοδόμησης και στο αυξημένο ενδιαφέρον για περιβαλλοντικά ζητήματα, ιδιαίτερα για τη βιώσιμη διαβίωση. Αυτή η αυξανόμενη δημοτικότητα αντανακλάται επίσης στην άνοδο των social media, του internet και των τηλεοπτικών εκπομπών που είναι ειδικά αφιερωμένες στην προβολή αξιόλογων δεντρόσπιτων σε όλο τον κόσμο.

Η αυξημένη δημοτικότητα, αύξησε με τη σειρά της τη ζήτηση για επιχειρήσεις που καλύπτουν όλες τις εργασίες κατασκευής και σχεδιασμού δεντρόσπιτων. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περισσότερες από 30 επιχειρήσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ που ειδικεύονται στην κατασκευή δεντρόσπιτων διαφόρων τύπων και πολυπλοκότητας, από παιδικά δεντρόσπιτα κήπου έως πλήρως λειτουργικά σπίτια και καταλύματα πολυτελείας.

Η μεγαλύτερη «διαμονή» σε δεντρόσπιτο στη σύγχρονη ιστορία

Το δεντρόσπιτο υπήρξε πρωταγωνιστής και σε διάφορες κοινότητες διαμαρτυρίας για το περιβάλλον σε όλο τον κόσμο, μέσω της γνωστής πρακτικής της κατάληψης ενός δέντρου. Ο άνθρωπος που έμεινε περισσότερες μέρες σε δεντρόσπιτο, είναι η δασοκόμος Julia Butterfly Hill η οποία κατέλαβε ένα Καλιφορνέζικο Redwood για 738 ημέρες, σώζοντας τόσο το συγκεκριμένο δέντρο, όσο και άλλα δέντρα που βρίσκονταν στην περιοχή. Το κατάλυμά της αποτελείτο από δύο πλατφόρμες 3 τ.μ., 60 μέτρα πάνω από το έδαφος.

Το δυσδιάκριτο της νομοθεσίας

Πολλές περιοχές του κόσμου δεν έχουν συγκεκριμένους νόμους σχεδιασμού για δεντρόσπιτα, οπότε τα νομικά ζητήματα μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση, τόσο στους κατασκευαστές όσο και στα τοπικά τμήματα σχεδιασμού. Τα δεντρόσπιτα μπορούν να εξαιρεθούν, να ρυθμιστούν μερικώς ή να ρυθμιστούν πλήρως – ανάλογα με την περιοχή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα δεντρόσπιτα εξαιρούνται από τους τυπικούς κανονισμούς δόμησης, καθώς θεωρούνται εκτός των προδιαγραφών των κανονισμών. Για παράδειγμα, εάν το δεντρόσπιτο βρίσκεται σε απομακρυσμένη ή μη αστική τοποθεσία, τα πράγματα είναι ευκολότερα. Εναλλακτικά, ένα δεντρόσπιτο μπορεί να συμπεριληφθεί στην ίδια κατηγορία με δομές όπως τα υπόστεγα κήπων, που μερικές φορές ονομάζονται «προσωρινή κατασκευή». Ενδέχεται να υπάρχουν περιορισμοί, όπως είναι μεταξύ άλλων οι περιορισμοί στο ύψος και στην απόσταση από τις παράπλευρες ιδιοκτησίες. Συνεπώς, υπάρχει ένας πολύ μικρός αριθμός συγκεκριμένων κανονισμών για τα δεντρόσπιτα, οι οποίοι καθορίζουν με σαφήνεια τι μπορεί να κατασκευαστεί και πού.