ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Καλοκαιρινές εκπτώσεις: Ρούχα και… αυτοκίνητα ψώνισαν οι Έλληνες

Καλοκαιρινές εκπτώσεις: Ρούχα και… αυτοκίνητα ψώνισαν οι Έλληνες - Κεντρική Εικόνα

Ο εμπορικός κόσμος ελπίζει πως η αγορά θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά και τον Σεπτέμβριο, με την προϋπόθεση να μην βρεθεί και το εμπόριο αντιμέτωπο με τα νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, που θα ισχύσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου στην εστίαση και τη διασκέδαση, όπως επισημαίνει το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής.

Το Συμβούλιο ενημερώνει πως, σύμφωνα με τις εμπορικές επιχειρήσεις των κυριότερων τοπικών αγορών, τα καλοκαιρινά στοιχεία για το λιανεμπόριο της Αττικής ποικίλουν από αγορά σε αγορά και από κατάστημα σε κατάστημα.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι η αύξηση του τζίρου τούς καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να «έκλεισε τρύπες» για τρέχουσες ανάγκες, αλλά σαφώς δεν έφτασε να επουλώσει τις «ανοιχτές πληγές» για το σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων στο Λεκανοπέδιο. Οι θερινές εκπτώσεις βαδίζουν και επισήμως προς το τέλος τους, στις 31 Αυγούστου, για να ξεκινήσουν όμως να τρέχουν από 1η Σεπτεμβρίου, οι προσφορές του «αποκαλόκαιρου».

Αύξηση τζίρου στις φετινές εκπτώσεις

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα ενδεικτικά στοιχεία εμπορικών καταστημάτων λιανικής σε διάφορες περιοχές της Αττικής, λαμβάνοντας υπόψη τις έρευνες του ΙΝ.ΕΜ.Υ. της Ε.Σ.Ε.Ε. και του Ε.Σ.Α., καθώς και τις πρώτες εκτιμήσεις των εμπορικών συλλόγων του λεκανοπεδίου, παρατηρούνται διαφοροποιήσεις, αποκλίσεις και αυξομειώσεις.

Συνοπτικά, σε 4 στις 10 επιχειρήσεις η εμπορική κίνηση των θερινών εκπτώσεων ήταν φέτος αυξημένη έως και 30% σε σύγκριση με πέρυσι. Ο τζίρος σε 3 στις 10 κινήθηκε στα ίδια περυσινά επίπεδα και επίσης σε 3 στις 10 κυμάνθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ 10-15% σε σύγκριση με πέρυσι και έως -35% σε σύγκριση με το 2019. Για 6 στα 10 εμπορικά, ανεξαρτήτως τζίρου, οι πωλήσεις δεν άφησαν περιθώρια κέρδους, λόγω μεγάλων εκπτώσεων, αλλά και μεγάλων ανατιμήσεων.

Η εικόνα των κεντρικών αγορών τον Αύγουστο με αυξημένη τουριστική κίνηση ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πωλήσεων. Συνολικά, τη φετινή δίμηνη περίοδο των θερινών εκπτώσεων, ο Ιούλιος ήταν καλύτερος μήνας σε πωλήσεις από τον Αύγουστο, με καλύτερο, το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου και χειρότερο, το τελευταίο 15νθήμερο του Αυγούστου που, λόγω καύσωνα εντός, και διακοπών εκτός Αττικής, παρατηρήθηκε καθίζηση της θερινής κατανάλωσης.

Σημειώνεται ακόμη ότι ο τζίρος στο λιανεμπόριο μετά το «άνοιγμα» των καταστημάτων από το τελευταίο lockdown του Απριλίου, επανέκαμψε το δεύτερο τρίμηνο φέτος σε σχέση με πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 23% αυξάνοντας τις πωλήσεις στα 13,5 δισ. ευρώ, από 11 δισ. ευρώ, σε σχέση με την αρχή του έτους. Μεγαλύτερη, μάλιστα, αύξηση της τάξης του 30% εκτιμάται για το γ´ τρίμηνο του έτους που διανύουμε, σε σύγκριση με πέρυσι.