ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Από μέρα σε μέρα η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών – Πού θα αυξηθούν

Ακίνητα: Από μέρα σε μέρα η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών – Πού θα αυξηθούν - Κεντρική Εικόνα

Θέμα ημερών αν όχι ωρών είναι η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που θα καλύπτουν πλέον το 95% της επικράτειας από το 85% σήμερα.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει υπογράψει από τις 18 Μαΐου 2021 την απόφαση με τις νέες τιμές της εφορίας και μόλις αυτή δημοσιευτεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ίσως και σήμερα) θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Η νέα απόφαση θα καθορίζει τιμές ζώνες και σε περίπου 3.500 περιοχές της Επικράτειας που τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού με αποτέλεσμα να υπάρχει στρέβλωση στην αγορά και μεγάλη απώλεια εσόδων από πλευράς κράτους.

Ωστόσο, οι νέες τιμές της εφορίας αν και θα αναγράφονται στην υπουργική απόφαση που έχει υπογραφεί από τα μέσα του περασμένου μήνα δεν θα ισχύσουν πριν την έλευση του νέου έτους. Και αυτό αφορά τόσο τον ΕΝΦΙΑ όσο και τους φόρους μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών, δωρεών κτλ.

Στις 9 Μαΐου του 2021 «Το Βήμα της Κυριακής» αποκάλυπτε ότι «ο κύβος ερρίφθη» για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και ότι αυτές είναι έτοιμες και έως τα τέλη Μαΐου θα έχει υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση.

Τελικά το δημοσίευμα του Βήματος ήρθε να επιβεβαιώσει την Τετάρτη 2 Ιουνίου η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της 10ης Έκθεσης Μεταμνημονιακής Αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που δόθηκε στη δημοσιότητα και στην οποία αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι αρχές έχουν ολοκληρώσει τον προσδιορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών στο σύνολο της επικράτειας με επέκταση του εν λόγω συστήματος στο 95% των ακινήτων από 85% που ισχύει σήμερα.

Ειδική ψηφιακή εφαρμογή

Μάλιστα οι νέες αντικειμενικές αξίες θα απεικονίζονται σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή που έχει ετοιμάσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και θα μπορεί ο κάθε πολίτης ή επαγγελματίας κάνοντας κλικ σε μία περιοχή να δει ακριβώς τι ισχύει όσον αφορά τις τιμές ζώνης και άλλους προσδιοριστικούς παράγοντες για τον καθορισμός της αντικειμενικής αξίας ενός ακινήτου και κατ΄ επέκταση του φόρου που προκύπτει κατά περίπτωση.

Στην 10η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται επίσης ότι η απόφαση του υπουργού Οικονομικών ναι μεν έχει υπογραφεί από τις 18 Μαΐου αλλά θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2022 τόσο για τον ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους όσο και για τους υπόλοιπους φόρους μεταβίβασης που εφαρμόζονται στα ακίνητα.

Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος σε χιλιάδες ενδιαφερόμενους αγοραστές αλλά και γονείς που σκοπεύουν να μεταβιβάσουν ένα ακίνητο στα παιδιά τους με τη διαδικασία της γονικής παροχής να σπεύσουν να το πράξουν έως το τέλος του έτους εφόσον οι νέες αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες από τις υφιστάμενες. Με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσουν φόρους που διαφορετικά αν εφαρμόζονταν οι νέες αξίες άμεσα θα έπρεπε να τους καταβάλουν.

Εως τον Νοέμβριο ο επανασχεδιασμός του ΕΝΦΙΑ

Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, η άλλη μεγάλη αλλαγή που αποκαλύπτει η έκθεση της Κομισιόν είναι ότι θα εκδίδονται τα εκκαθαριστικά σημειώματα τον Μάρτιο κάθε έτους και ο φόρος ουσιαστικά θα πληρώνεται έως το τέλος του έτους δηλαδή σε 10 μηνιαίες δόσεις.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο ΟΤ, οι νέες διευρυμένες αντικειμενικές αξίες θα δώσουν τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να επανασχεδιάσει τον ΕΝΦΙΑ ώστε το κράτος να συνεχίσει να εισπράττει περίπου 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο σε διευρυμένη φορολογική βάση και βάσει των νεών τιμών ζώνης. Αυτός ο επανασχεδιασμός θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το Νοέμβριο του 2021 προκειμένου να έρθει στη Βουλή, να ψηφιστεί και να ισχύσει από το νέο έτος.

Με αυτόν τον τρόπο η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται τον Μάρτιο κάθε έτους και η τελευταία η 10η τον Δεκέμβριο. Όπως αναφέρεται στην έκθεση της επιτροπής με αυτόν τον τρόπο δεν θα συμπίπτουν οι δόσεις με το φόρο εισοδήματος όπως συμβαίνει σήμερα αλλά θα μοιράζονται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για τη διευκόλυνση των πολιτών στην εξόφληση του συγκεκριμένου φόρου και την αποφυγή νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων χρεών.

Πού θα αυξηθούν οι τιμές

Για το τρέχον έτος ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί κανονικά σε 6 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται τον Σεπτέμβριο και η τελευταία τον Φεβρουάριο. Την ίδια στιγμή ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται τον Ιούλιο και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2022 όπως συμβαίνει με τον ΕΝΦΙΑ. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό το «ζευγάρωμα» των δόσεων λειτουργεί αποτρεπτικά στην πληρωμή του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων.

Στην ανακοίνωση-δελτίο Τύπου που έχει συντάξει το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μόλις δημοσιευτούν οι νέες αξίες στο ΦΕΚ θα υπάρχει σαφής αναφορά για το τι έχει συμβεί στις 10.216 υφιστάμενες ζώνες ανά την επικράτεια αλλά και για τις περίπου 3.750 νέες εντάξεις.

Οι εκτιμητές για περίπου το 70% του συνόλου των περιοχών ανά την επικράτεια έχουν προτείνει γενναίες αυξήσεις ενώ για το υπόλοιπο 30% μειώσεις ή αμετάβλητες τιμές. Μένει να φανεί τελικά αν το υπουργείο Οικονομικών υιοθέτησε στο σύνολό τους τις εν λόγω εκτιμήσεις ή τελικά υπήρξαν διορθώσεις προκειμένου να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι πολίτες.

Εκεί όπου σίγουρα οι τιμές θα είναι πολύ υψηλότερα από τις υφιστάμενες είναι στις περιοχές που μέχρι σήμερα εφαρμόζονταν συγκριτικά στοιχεία, δηλαδή πολύ χαμηλότερες αξίες από αυτές της αγοράς.